Etikk og millioner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når en redaksjon blir kjent med at det foreligger en feil i en reportasje, plikter den snarest å rette opp feilen og eventuelt beklage den. Slik er det presseetiske prinsippet som gjelder når ei avis eller en TV-kanal begår overtramp. I oppgjøret etter dopingskandalen har TV2 gått vesentlig lenger. Ikke bare har kanalen drysset fem millioner kroner over idrettens organisasjoner. TV2 har også forpliktet seg til å produsere nyhetssendinger for internasjonal distribusjon. I sum innebærer avtalen en svekkelse av den redaksjonelle integriteten i TV2.
  • Det er likevel verre at oppgjørsformen og de økonomiske rammene kan svekke mulighetene for å drive kritisk og krevende journalistikk rettet mot samfunnets mektigste. Sjekken fra TV2 viser med all tydelighet at kanalen og dens sjefredaktør Kåre Valebrokk ønsker å få saken ut av verden så raskt som mulig, nesten for enhver pris. Men så enkelt bør det ikke være. Dopingskandalen demonstrerer at det er behov for en debatt om metoder, dramaturgi og kildebruk i den undersøkende journalistikken. En slik selvransakelse vil både fjernsyn og aviser ha godt av.
  • Men vel så viktig er det å se på hvordan idrettsinteressene har opptrådt i denne saken. Ingen vil trekke i tvil at både utøvere og organisasjoner hadde krav på at feilene ble rettet raskt, åpent og effektivt. Men idrettstoppene Bjørge Stensbøl og Kjell O. Kran har gjort dette til noe langt mer. De har pisket saken opp til en slags nasjonal katastrofe der medieofrene ligger blodige igjen i snøen. Reaksjonen mot TV2 har hatt karakter av en maktdemonstrasjon der målet også har vært å sikre økonomisk gevinst og en lydig mediepartner i framtida.
  • Av dette kan vi i det minste lære at maktforholdet mellom mediene og tunge samfunnsaktører er mer komplekst enn enkelte kritikere vil ha det til. Viktigst er det likevel at fadesen i TV2 ikke medfører en svekkelse av medienes vilje til å avdekke kritikkverdige forhold i idretten. Svekkes denne evnen, er tapet langt større enn den uroen som TV-programmet skapte.