Etikk på avveie

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er forstemmende når ledende representanter for norsk presse insisterer på å innskrenke ytringsfriheten. Dessverre er det fasit etter at Pressens faglige utvalg (PFU) har gjort vedtak om at Dagbladet brøt reglene for god presseskikk da avisa trykte forfatteren Axel Jensens artikkelserie «Rapport fra Nimbus». I gårsdagens avis gir PFU-lederen Svein Egil Omdal en begrunnelse for vedtaket som øker vår bekymring.
  • Med pompøst alvor og en kulturfiendtlig argumentasjon, raljerer han over Dagbladets begrunnelse for å trykke Axel Jensens artikler i sin originale form. Omdals kronargument er at Jensen ikke kan ha spesialfullmakt til å krenke eller injuriere andre bare fordi han er forfatter. Det er lite sannsynlig at det beroliger PFUs leder, men det er faktisk ikke Dagbladets standpunkt. Selvfølgelig ville det være absurd om en yrkestittel var avgjørende for hva som kan aksepteres av ytringer.
  • Det som derimot har betydning er ytringens innhold, form og motiv. Det er akseptert - også av PFU - at det skal være vide rammer for ytringer som har et aktverdig motiv. Akkurat som det er akseptert at humor og satire ikke skal bedømmes etter tradisjonelle saklighetskriterier. I den litterære og satiriske form inngår også fiksjonen, overdrivelsen og det målrettede personangrep som virkemidler. Hvis Omdal og PFU ikke forstår dette, mangler de både innsikt og raushet. Presseetikk og ytringsfrihet er ikke størrelser som egner seg for finmasket jus eller moralistisk bokettersyn.
  • Etter det vi kjenner til blir det nå vurdert om PFU skal reagere på hvordan Dagbladet har presentert reportasjer og kommentarer i Jensen-saken. Det er komplett uforståelig. Selvfølgelig må avgjørelsene i PFU kunne diskuteres offentlig. Selv landets høyeste domstol finner seg i det. At Dagbladet utfordrer en av utvalgets avgjørelser, innebærer ikke at vi har endret synspunkt på behovet for etisk selvjustis i norsk presse. Men også slike ordninger krever en offentlighet pressen ellers forlanger av andre samfunnsaktører.