Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etikk på feil spor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Skal mediene gi beskyttelse til alle som er underordnet og handler etter ordre og instruks? For den som kan sin historie, gir det en vond smak i munnen. Men det er akkurat det Pressens Faglige Utvalg (PFU) gjør i sitt vedtak i den såkalte Baidoo-saken. Dagbladet og NTB er felt for brudd på Vær Varsom-plakaten (pressens etiske regelverk) fordi avisa og nyhetsbyrået navnga den involverte politioverkonstabelen, Dagbladet i en leder etter en frifinnende dom.
  • Saken var viktig og oppsiktsvekkende. Politimannen var tiltalt for utilbørlig opptreden i forbindelse med pågripelsen av vaskehjelpen Sophia Baidoo, bl.a. ved at han brukte uttrykket «svarte faen». Politimesteren i Trondheim fant det på sin plass å gi innvandreren og vaskehjelpen Baidoo en unnskyldning etter hendelsen. Retten kom imidlertid til at politimannen ikke kunne klandres, og det var denne dommen Dagbladet kritiserte.
  • Sophia Baidoo tilhører ikke de privilegerte i det norske samfunnet. I motsetning til politimannen hadde hun ikke en sterk fagforening og et kompakt korps av kolleger å støtte seg på. Hennes mulighet lå i å forklare sin sak åpent i mediene. Baidoos handlemåte var ikke bare modig, den var også helt i tråd med en overordnet bestemmelse i Vær Varsom-plakaten: «Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.»
  • Etter PFUs avgjørelse står vi overfor et paradoks: Den underprivilegerte må stå fram for å kreve rettferdighet, mens en offentlig tjenestemann på oppdrag er sikret evig personvern. Slik går det når PFU snevrer inn forståelsen av hva publikum behøver å vite. Men Vær Varsom-plakaten er et etisk, ikke et juridisk, regelverk. Aktører i det offentlige rom, enten de er i politiet, i pressen eller andre steder, bør vite at de ikke kan søke ly bak etiske regler når deres handlemåte tilsier offentlig omtale og oppmerksomhet. Det har aldri vært presseetikkens formål å verne utøvelse av makt.
  • Vi må akseptere rettens avgjørelse i Baidoo-saken og PFUs vedtak til fordel for polititjenestemannen. Men rettferdige er de ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!