Nobels fredspris 2019:

Etiopias statsminister mottar Nobels fredspris

Klokka 11 kunngjorde Nobelkomiteen vinneren av Nobels fredspris for 2019.

NOBELS FREDSPRIS: Nobels fredspris går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed for å ha sluttet fred med Eritrea. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nobels fredspris for 2019 går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Det kunngjorde Berit Reiss-Andersen, leder for Den norske Nobelkomité, under en pressekonferanse fredag.

Ahmed får fredsprisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018.

- Han utarbeidet raskt prinsippene for en fredsavtale for å avslutte den langvarige, fastlåste situasjonen mellom landene, sier Reiss-Andersen.

FREDSPRIS: Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019. Foto: MICHAEL TEWELDE / AFP
FREDSPRIS: Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019. Foto: MICHAEL TEWELDE / AFP Vis mer
FREDSARBEID: Eritreas president Isaias Afwerki og Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Foto: REUTERS/Tiksa Negeri
FREDSARBEID: Eritreas president Isaias Afwerki og Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Foto: REUTERS/Tiksa Negeri Vis mer

- En seier

Statsminister Abiy har iverksatt flere viktige reformer som har gitt mange etiopiere håp om et bedre liv og en lysere fremtid, selv om mange utfordringer gjenstår, heter det i Nobelkomiteens kunngjøring.

Prisen er også en anerkjennelse til alle krefter som arbeider for fred og forsoning i Etiopia og det østlige og nordøstlige Afrika.

- Komiteen håper fredsavtalen vil bidra til en positiv utvikling for hele befolkningen både i Etiopia og i Eritrea.

Statsminister Abiy Ahmeds kontor kaller tildelingen av Nobels fredspris en kollektiv seier for alle etiopiere og oppfordrer til fortsatt fredsarbeid.

- Dette er et tidløst vitnesbyrd til idealene om enhet, samarbeid og felles sameksistens som statsministeren konsekvent har kjempet for, heter det i en pressemelding som Ahmeds kontor har lagt ut på Twitter.

- Fantastisk

- Han fortjener det. Dette er fantastisk, sier Fikru Hussein Ahmed (36), styreleder i den etiopiske foreningen i Norge, om Nobelprisvinneren.

Når Dagbladet ringer ham, er Ahmed på vei til å dra fra jobb for å finne et lokale der norsk-etioperne kan feire fredsprisen i kveld.

- Han snakker alltid om fred, kjærlighet og forsoning. Forholdet mellom Etiopia og Eritrea var anstrengt i mange år, men statsminister Abiy Ahmed har fikset det, sier Fikru Hussein Ahmed til Dagbladet.

For tidlig?

Fredsavtalen med Eritrea er en sentral del av begrunnelsen til Nobelkomiteen. Enkelte mener likevel at det er for tidlig å gi den etiopiske statsministeren Nobels fredspis.

Grunnen er at det bare den siste tiden har vært flere etniske opptøyer i Etiopia, og at enkelte mener han ikke kan vise til nok resultater så langt. Det har dessuten ikke blitt avholdt uavhengige og demokratiske valg i landet ennå, noe som i forkant ble trukket fram som noe som kunne tale mot at Abiy Ahmed fikk prisen.

Samtidig har han allerede fått til mye siden han ble statsminister i april i 2018. På kort tid meislet han altså, i samarbeid med Eritreas president Isaias Afwerki, ut prinsipper for en fredsavtale som gjorde slutt på den langvarige konflikten med Eritrea.

Han har også markert seg som en fredsmekler i andre konflikter i regionen. I Nobelkomiteens ramses det opp alt han har gjort i eget hjemland - så langt. Her kan du lese kunngjøringen i sin helhet.

Favorittene

Blant årets favoritter var unge aktivister som den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) og demokratiforkjemperne Nathan Law Kwun-chung, Agnes Chow Ting og Joshua Wong Chi-fung i Hongkong.

FAVORITT: Klimaaktivist Greta Thunberg var blant favorittene. Foto: NTB Scanpix
FAVORITT: Klimaaktivist Greta Thunberg var blant favorittene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En rekke organisasjoner, blant annet Reportere uten grenser og Control Arms Calition, i tillegg til flere statsledere, var også blant favorittene.

Thunberg var oddsfavoritten i forkant av kunngjøringen, men PRIO-direktør Henrik Urdal utelot 16-åringen fra sin favorittliste.

Historiker og forfatter Øyvind Stenersen har de to siste åra gjettet riktig nobelprisvinner. I år var hans favoritt organisasjonen Reportere uten grenser.

GRETA: Lederen av Den norske Nobelkomité, Berit Reiss-Andersen, ønsket ikke å kommentere Greta Thunberg på spørsmål om andre potensielle Nobelprisvinnere. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror på Reportere uten grenser (RSF) på grunn av mediesituasjonen i verden og hvordan journalister blir behandlet. Jeg tror at dette kan ha preget Nobelkomiteen, sa Stenersen til NRK.

RSF er en internasjonal journalistorganisasjon som arbeider for pressefrihet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer