Etiopiere sultestreiker i Oslo Domkirke

Rundt 100 etiopiere har gått inn i Oslo Domkirke i protest mot myndighetenes behandling av deres asylsøknader.

DEMONSTRERER: 
Etiopere demonstrerer foran Stortinget mandag.
Foto: Morten Holm / Scanpix
DEMONSTRERER: Etiopere demonstrerer foran Stortinget mandag. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etiopiere uten opphold gikk mandag i demonstrasjonstog i Oslo med krav om at norske myndigheter behandler deres søknader individuelt, ikke kollektivt.

De anslagsvis 300-400 demonstrantene gikk opp Karl Johans gate og avsluttet markeringen foran Stortinget. De ber om at situasjonen deres settes på dagsorden.

- Vi lever i frykt og redsel for tvangshjemsendelse. Vi mener at sakene våre ikke har fått tilstrekkelig behandling, sier Bizualem Beza, talsperson for Etiopiske asylsøkeres forening i Norge.

Etter demonstrasjonen gikk rundt 100 etiopiere inn i Oslo Domkirke. De har gitt uttrykk for at de ikke ønsker å forlate kirken og har innledet sultestreik. Blant demonstrantene i kirken er det både kvinner og barn, opplyser operasjonssentralen i Oslo politidistrikt.

Ifølge UDI oppgir flertallet av asylsøkere fra Etiopia at de risikerer forfølgelse av etiopiske myndigheter som følge av egen eller familiemedlemmers politiske tilknytning, eller som følge av at de selv eller nære familiemedlemmer anklages av myndighetene for å være politisk opposisjonelle.

Ifølge UDIs statistikk for 2010 søkte 566 etiopiere om asyl i Norge. Av disse fikk 314 avslag. 150 personer fikk innvilget asyl som konvensjonsflyktninger.

De etiopiske asylsøkernes forening trekker blant annet fram bortføring av tusener, angivelig til ukjente steder hvor de utsettes for tortur som grunn til at hjemsendingen ikke bør skje. Mange av dem som demonstrerte mandag, er personer som har bodd årevis i Norge.

(NTB)