Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etiopierne på plass ved Domkirken igjen

En gruppe av asylsøkerne som ble kastet ut fra transittmottakene Refstad og Torshov, satte i natt opp et telt ved Domkirken i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 15 av de 53 asylsøkerne som ble bortvist fra asylmottakene på Refstad og Torshov har tilbrakt natten utenfor domkirken i Oslo.

- Vi blir her til onsdag morgen, for vi har ikke noe sted å dra, sier etiopierne Addis og Msrak til Aftenposten.no.

- Hvilke andre steder kan vi reise enn til kirken, sier asylsøkernes talsmann Adane Asres Ferede.

Politiet var natt til onsdag klar over at asylsøkerne samlet seg ved kirken, men ville ikke gripe inn.

Skal ut Etiopierne har fått endelig avslag på sine søknader, men Norge kan ikke sende dem ut av landet fordi det ikke finnes noen avtale med Etiopia om retur.

De fleste av de 53 asylsøkerne har vært i Norge i mer enn fem år og har arbeidet og betalt skatt. Fra nyttår ble de fratatt skattekort og arbeidstillatelse.

I februar demonstrerte etiopierne mot avgjørelsen og innledet sultestreik i Oslo domkirke. De fikk tilbud om å være på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo til 6. april og deretter tilbud om plasser på andre mottak andre steder i landet. Asylsøkerne har sagt nei til tilbudet.

Avviste tilbud Tirsdag var de fortsatt på de to transittmottakene. Da hadde UDI fått nok og kontaktet politiet for å jage bort etiopierne.

- Vi har gjort det vi kan for å få til en løsning ved å tilby hver enkelt plass i ordinære asylmottak. Dette har blitt avvist. Vi hadde derfor ingen andre alternativer enn å be politiet flytte gruppen fra transittmottakene, som vi trenger for asylsøkere som nylig har kommet til landet, sier assisterende avdelingsdirektør Per Engan-Skeie i Utlendingsdirektoratet (UDI) i en pressemelding.

Senere på dagen vendte asylsøkerne tilbake på nytt. Atter en gang grep politiet inn, denne gang ved å kjøre asylsøkerne fra stedet og sette dem av på forskjellige steder i byen, ifølge asylsøkerne selv.

På gata - Det var mange politifolk som tok oss ut med makt. Vi er blitt plassert ute på gata, sier Ferede til NTB.

Han hevdet tirsdag kveld at tre personer ble satt i arresten, men dette er opplysninger som NTB ikke har fått bekreftet.

Natt til onsdag tok flere av asylsøkerne seg fram gjennom byen til Domkirken hvor de samlet seg for å tilbringe natten sammen i et partytelt som de hadde fått tilgang på. Noen hadde også skaffet seg tepper og madrasser.

Vil være i Oslo Etiopiernes bastante nei til tilbud om å bli plassert i mottak andre steder i landet henger sammen med at de mener de har sterk tilknytning til hovedstaden. De har krevd å få bo i mottak i Oslo, men UDI mener det ikke er mulig.

- Vi har et begrenset antall plasser, og vi skal gjøre rom for alle asylsøkere i Norge som trenger et sted å bo. Selv om vi forsøker å ta hensyn til spesielle ønsker ved mottaksplassering, er kravet fra gruppen umulig å oppfylle, sier Engan-Skei.

- Vi bor i Oslo og er aktive i kirker, politikk og på andre samfunnsområder som knytter oss til Oslo. Og om vi havnet på et annet mottak rekker ikke lommepengene våre til å reise ofte til Oslo, sier Atebew Bezuyaehu, en av etiopierne, til VG Nett.

En annen etiopier, Gedian, har avvist et tilbud om å få plass på et mottak i Hamar, hvor han først kom til da han ankom Norge.

- Der har jeg ikke vært på nesten ti år. Hva skal jeg gjøre der?, spør han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media