Etiopiske styrker bombet flyplassen i Mogadishu

Første direkte angrep på islamistenes hovedkvarter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mogadishus internasjonale flyplass, ble angrepet i morgentimene i dag. Dette er det første direkte angrepet på hovedkvarteret til landets islamske bevegelse, som kjemper mot den FN-støttede overgangsregjeringen om makten, melder nyhetsbyrået AP.

Rullebanen og en av bygningen som brukes av de islamistiske styrkene, ble ødelagt. Flyplassen har nylig blitt gjenåpnet etter at de somaliske UIC-islamistene (Union for Islamic Courts) tok kontroll over Mogadishu.

En kvinne ble skadd i angrepet.

Harde kamper

Samtidig tok somaliske regjeringsstyrker, med hjelp av etiopiske styrker, over kontrollen i en strategisk viktig by ved grensen, ifølge somaliske styrker. Og UIC-styrkene ble i går nødt til å forlate byen Belet Weyne, ved den somalisk-etiopiske grensen, etter at etiopiske styrker bombet UICs posisjoner.

Mens bombingen av byen Baidoa, der overgangsregjeringen holder til, fortsetter, ifølge UIC.

De harde kampene brøt ut tirsdag, etter at fristen UIC hadde gitt Etiopia til å trekke seg ut av landet, utløp. Tusenvis av somaliere har blitt tvunget på flukt, og hundrevis har, ifølge de stridende partene, dødd siden krigen brøt ut tirsdag. Hjelpeorganisasjoner har derimot sagt at et titalls personer har mistet livet så langt.

Etiopia innrømmer engasjement

USIKKERT DØDSTALL: Tre uidentifiserte soldater ble funnet drept i går. De stridende mener hundrevis er drept siden krigen brøt ut tirsdag, mens hjelpeorganisasjoner opererer med et mye lavere tall. Alle foto: SCANPIX
USIKKERT DØDSTALL: Tre uidentifiserte soldater ble funnet drept i går. De stridende mener hundrevis er drept siden krigen brøt ut tirsdag, mens hjelpeorganisasjoner opererer med et mye lavere tall. Alle foto: SCANPIX Vis mer

I går erkjente Etiopia for første gang at de kjemper i Somalia, dette til tross for at de har vært tilstede i landet i flere uker. Etiopia kjemper med den FN-støttede overgangsregjeringen, som har mistet stadig flere områder til UIC siden i løpet av det siste halvåret.

- Våre forsvarsstyrker har blitt tvunget til å gå inn i krigen for å forsvare oss mot de ekstremistiske anti-etiopiske styrkene, og for å beskytte vår suverenitet. Vår intensjon er å vinne denne krigen så fort som mulig, sa Etiopias statsminister Meles Zenawi på TV i går.

Frykter Storkrig

Eksperter frykter at konflikten i Somalia, kan fyre opp i et allerede eksplosivt Afrikas horn. En ny FN-rapport slår fast at ti land har ulovlig tilført våpen og utstyr til begge sider i konflikten.

Innbyggere langs Somalias kyst har observert hundrevis av utenlandske radikale islamister, som har svart på Janaqows bønn til likesinnede om en hellig krig mot Etiopia, på vei inn for å kjempe.

Etiopia og Somalia har vært i krig med hverandre to ganger i løpet av de siste 45 årene. Og UIC har lenge sagt at deres mål er å innlemme etniske somaliere i Øst-Etiopia, Nordøst-Kenya og Djibouti i et stor-Somalia.

Somalia har ikke hatt et velfungerende styre siden krigsherrer kastet diktatoren Mohamed Siad Barre i 1991. Overgangsregjeringen som nå sitter med makten ble formet, med hjelp fra FN, for to år siden.

RULLEBANEN ØDELAGT: Angrepet har ført til krater, som dette, på rullebanen.
SJEFSFORHANDLEREN:Ibrahim Hassan Adow snakker til pressen etter at flyplassen er angrepet av etiopiske styrker.
KHAT-FORBUD: UIC-islamistene har innført et forbud mot bruk av det populære rusmiddelet Khat, som er svært populært blant somaliere. Her vokter en UIC-soldat en Khat-brenning.