Etisk oljefond

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Endelig fastslår et ekspertutvalg det vi lenge har ment: Det norske oljefondet bør ikke investere i selskaper som krenker grunnleggende humanitære prinsipper og menneskerettigheter. Forvalterne bør eksempelvis styre unna selskaper som er involvert i produksjon av en rekke våpentyper, som atomvåpen og klasebomber. Utvalget mener fondet bør opptre som en aktiv eier i den forstand at det utnytter sitt eierskap til å oppmuntre selskapene til å oppføre seg i tråd med intensjonene i internasjonale avtaler og konvensjoner.

SV-nestleder Øystein Djupedal, som har ført en utrettelig kamp for slike etiske retningslinjer, kan dermed glede seg over støtte fra uavhengig eksperthold. Ifølge utvalget, som er ledet av jusprofessor Hans Petter Graver, vil de foreslåtte retningslinjene få «små konsekvenser for petroleumsfondets avkastning». Uansett bør utvalgets forslag få bred tilslutning på Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer