Etna fortsetter herjingene

Myndighetene på Sicilia har stengt flyplassen øst på øya. Etna truer nå flere turiststeder på øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsmannskaper forsøker nå å hindre den flytende lavaen i å nå fram til flere turiststeder på øya, men har problemer.

Flyplassen øst på øya er stengt. Sikten er så dårlig på grunn av all røyken at det er ikke forsvarlig å bruke flyplassen. Lavastrømmen beveger seg ikke lenger i samme tempo som tidligere, men er nå svært nær butikker, restauranter og overnattingssteder for turister ved foten av vulkanen, melder CNN.

Vulkanen åpnet seg på to nye steder natt til lørdag, og ekspertene mener at det kan lette trykket i vulkanen slik at lavaen ikke når fram til landsbyen Sapienza. Redningsarbeidere skal nå bygge en tre meter høy vegg som skal forsøke å stoppe lavaen fra å sluke hele landsbyen. En parkeringsplass er allerede blitt offer for lavastrømmen.

Giovanni Serafina har lavastrømmen bare 50 meter fra baren sin.

- Det er forferdelig for oss som er her oppe. Selv våre besteforeldre kan ikke huske at det har vært slik, sier Serafina til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Onsdag tok lavaen med seg tre av pillarene til skiheisen i landsbyen, og redningsmannskapene har forsøkt å sette inn bulldosere for å hindre at hele skiheisen går dukken. Nå truer lavaen heishuset ved foten av vulkanen, og befolkningen roper nå om hjelp fra forsvaret.

Ekspertene kan heller ikke berolige folk. De mener utbruddet kan holde på i flere uker.

Den eneste byen som ser ut til å kunne bli truet av lavaen er Nicolosi, med sine 6000 innbyggere. Foreløpig er lavaen fem kilometer unna, og lavastrømmen mot byen har nesten stoppet opp.

Borgermester Salvatore Mischetto er likevel bekymret. 300 av byens innbyggere har jobber i forbindelse med Etna - de fleste av dem i skiheisen.

Det forrige utbruddet til 3310 meter høye Etna var i 1992. Den gang stoppet politimenn fra Italia og USA lavaflommen ved hjelp av eksplosiver, melder CNN.com.

<B>RESTORANTE: Lavastrømmen er nå bare 100 meter fra bygningene som til vanlig huser turister som vil se på Etna i landsbyen La Spaineza.