MÅ FLYTTE: En 55 år gammel mann fra Etne som tidligere er dømt for å ha rasert brorens hus med traktor, må flytte fra bygda etter en ny dom mot familien. Videoen er fra juni 2013. Video: Privat Vis mer

Etne-mann (55) dømt til å flytte fra bygda

Retten finner det nødvendig for å beskytte nabofamilen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En Etne-mann (55) som har vært i en langvarig, svært opprivende konflikt med sin nabo, får sin anke nektet fremmet i Gulating lagmannsrett, melder Haugesunds Avis.

Dermed blir tingrettens dom i saken stående, en dom som innebærer at mannen i praksis må flytte fra kommunen.

Retten har bestemt at mannen ikke kan bevege seg innenfor en område på 784 kvadratkilometer i Etne og Vindafjord.

Dette finner retten er nødvendig for å beskyttet nabofamilen, som også er mannens bror, svigerinne og nevø. I løpet av noen år er mannen blant annet domfelt for vold mot svigerinnen, for å ha truet broren med brekkjern og for å ha rasert familiens hus med traktor.

- Urimelig tyngende

Mannens forsvarer Anne Kroken sier til Dagbladet at de nå vil gå gjennom dommen og vurdere om det er adgang til å anke dommen til Høyesterett.

- Det er forhold med bevisbedømmelsen vi er uenige i, men også reaksjonsfastsettelsen. Jeg mener at reaksjonene er urimelig tyngende. Han må i praksis flytte fra hjemstedet sitt der han kommer fra og har bodd i mange år. Han har ikke noen tilknytning til andre steder. Vi mener det finnes andre lovhjemler som heller kunne vært benyttet hvis man mener de fornærmede i saken trenger vern, sier hun.

Raserte hus med traktor

55-åringen er dømt for flere forhold knyttet til familien. Blant annet ble han i oktober 2012 dømt for forsøk på legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter overfor sin bror etter at han brøt seg inn og truet ham med et brekkjern.

Sommeren 2013 nådde saken riksnyhetene, da mannen gikk løs på brorens hus med traktor med pallegaffel, mens familien befant seg inne i huset.

Dommen, som han nå ikke får anke til langmannsretten, er en dom på 2 år og tre måneder for å ha slått ned svigerinnen som han tok kontakt med da de møttes tilfeldig på Etne Senter i august i fjor.

Dommen inkluderer også vold mot politiet.

Omvendt voldsalarm

Mannen er den første på Vestlandet som er dømt til å bære en såkalt omvendt voldsalarm, ifølge Haugesunds Avis.

Den varsler politiet om han kommer innenfor den fastsatt grensen, som er satt for å gi politiet en 25 minutters responstid for å beskytte personene han er forbudt å oppsøke.

Mener saken kunne vært ungått

55-åringens forsvarer sier til Dagbladet at de mener den opprivende familiekonflikten kunne fått et annet utfall om mannen hadde fått bedre oppfølging fra det offentlige.

- Et sentralt poeng for oss er at denne mannen har hatt behov for hjelp fra det offentlige, han har bedt om det, men ikke fått det. Min oppfatning er at det er sterkt medvirkende til at den vanskelige situasjonen har oppstått. I hans situasjon er det spesielt vanskelig å bli kastet ut av bygda, og måtte flytte til et annet sted der han ikke har noen tilknytning, sier hun.