Etnisk hevn ryster Makedonia

Byen Bitola sør i Makedonia var spent i går etter ei natt med etniske opptøyer. En moské og minst 50 butikker og boliger eid av albanere ble satt i brann. Statsminister Ljubco Georgievski truer igjen med å erklære krigstilstand. I så fall frykter NATO at en full borgerkrig er uunngåelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var forferdelig her i går kveld. Jeg trodde hele byen sto i flammer, sa Svetlana Petkovska, en slavisk makedoner, til journalister på åstedet.

Bander av slaviske makedonere gikk til angrep på boliger og butikker som tilhører noen av byens ti prosent albanere. Boligen til landets albanske visehelseminister brant ned til grunnen, akkurat som brorens hus. Noen albanere forsvarte sine butikker mot angriperne med skytevåpen. Politiet klarte ikke å håndheve portforbudet. Fem ble arrestert.

- Politiet var i gatene, men gjorde ingenting, sa en albansk innbygger til Reuters.

Drept

Angrepene var hevn for fem regjeringssoldater, tre av dem fra Bitola, som ble drept av albansk gerilja tidligere onsdag. Bildene av de drepte var klistret på husveggene sammen med oppfordringer om å delta i begravelsene.

Under voldsomme opptøyer 1. mai i samme by ble om lag 40 forretninger og restauranter brent og ødelagt. Da tok en slavisk undergrunnsbevegelse ved navn TRMO på seg ansvaret.

Statsminister Georgievski tar igjen til orde for å erklære krigstilstand for å knuse den albanske geriljaen. Forrige gang tvang EU og USA ham til å la være. Presset er det samme nå. I dag kommer igjen Javier Solana, EUs samordner av utenriks- og sikkerhetspolitikk, tilbake til Makedonia.

Kan sprekke

Å erklære krig krever to tredels flertall i det multietniske parlamentet, og det kan være vanskelig å oppnå. Men skulle det gå, vil landets samlingsregjering sprekke. Der sitter også moderate albanere.

De slaviske lederne ville ikke lenger ha noen albanske ledere å snakke med, og støttespillerne i utlandet - EU, USA og NATO - ville bli rasende. Makedonias svake hær ville neppe klare å knuse geriljaen uansett, og full borgerkrig kunne være neste steg.