Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Etnisk intelligente» våpen snart et faktum?

Biologiske og genetiske våpen som rammer folk av bestemte etniske grupper kan snart være et faktum. For eksempel vil det om ikke lenge være mulig å framstille en «skreddersydd pest» som bare rammer serbere, eller en gift som dreper kurdere og ingen andre, hevdet britiske forskere i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biotekniske framskritt og kartleggingen av alle menneskelige gener kan gjøre det mulig å utpeke såkalt etnisk intelligente våpen innen fem til ti år. Genetisk informasjon brukes allerede til å gjøre biologiske våpen enda mer drepende, sier legen Vivienne Nathanson.

I november i fjor hevdet den britiske avisen Sunday Times at Israel arbeidet med en ny type biologiske våpen, som skulle inneholde et «etnisk intelligent» gen. Det betyr at våpenet kan skille mellom folkegruppene i målområdet, slik at det for eksempel ville virke på arabere men ikke jøder.

Kamelpest

De som ikke er villige til å tro slikt om israelerne, vil kanskje ta den angivelige trusselen mer alvorlig når fingeren rettes mot Irak. Ifølge Vivienne Nathanson er irakerne i ferd med å utvikle en type biologisk våpen som går under tilnavnet «kamelpest».

Denne «kamelpesten» skal inneholde genetisk programmerte gifter som dreper europeere og nordamerikanere, men som ikke skader arabere. Laboratoriene der slike stridsmidler er under utvikling, skal være blant de steder irakiske myndigheter har nektet FNs våpeninspektører å besøke.

I fjor ble den sørafrikanske vitenskapsmannen Wouter Basson beskyldt for å ha stått bak et av apartheid-regimets topphemmelige forskningsprosjekter. Dette var et program for utvikling av bakteriologiske våpen som bare ville ramme svarte, og ikke hvite.

Terrorister

De britiske forskerne er ikke først og fremst bekymret for at de såkalte etnisk styrbare våpnene skal bli utviklet av land med demokratisk styre, eller i det minste land der de væpnede styrker står under en form for politisk kontroll. De er mer redd for at våpnene skal havne hos terrorister.

- Vi tror at terroristene vil gjøre med og mer for å skaffe seg etnisk styrbare våpen, når og hvis slike våpen blir en realitet, sier Vivienne Nathanson. Hun peker på at 100 kilo miltbrannbakterier - et forholdsvis gammel og velkjent stridsmiddel - vil kunne drepe opp til tre millioner mennesker, dersom de blir sluppet ut i drikkevannsforsyningen til en storby.

- Det ville være tragisk, hvis noe slikt skjer. Men vi kan fortsatt avverge utviklingen av nye biologiske våpen, sier Nathanson, som er en av bidragsyterne til den nye boken «Biotechnology Weapons and Humanity».

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media