Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etniske våpen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Meldingene om at Israel skal være nær ved å utvikle et biologisk våpen som bare rammer folk med bestemte genetiske egenskaper, har vakt oppsikt i hele verden. Også i Israel. Det jødiske folket, av alle, bør være det siste som i sitt arsenal har våpen spesialkonstruert for folkemord, advarer israelske politikere.
  • Etniske våpen er et biprodukt av genetisk forskning, en forskning med helt andre mål enn å spre dødelige sykdommer blant folk. Men norske forskere slår fast at verken tankegangen eller forskningen er ny. Den har pågått i minst 20 år.
  • Det er skremmende i seg selv, mest fordi det synes å være et kjennetegn på vår tid. Ny teknologi blir fortsatt sett i sammenheng med militært bruk, med en destruktiv fantasi som synes helt uten grenser. Militær utnyttelse er allerede altomfattende, fra verdensrom til mikroverdenen.
  • I en skuff, her i Norge, ble det nylig funnet en miltbrannbakterie. Den var levende, og farlig, etter 80 år i skuffen. Det sier noe om hvilke krefter biologiske våpen rår over. Det er hovedgrunnen til at det militære har kviet seg for å bruke dem. Virkningen har vært for uoversiktlig.
  • Men etniske våpen har en virkning som er mer forutsigbar, siden den rammer bestemte grupper av mennesker og ingen andre. Dermed øker også faren og muligheten for at slike våpen kan bli tatt i bruk.
  • En internasjonal konvensjon forbyr både bruk, produksjon og lagring av biologiske våpen. FN forhandler akkurat nå om hvordan denne avtalen skal kunne kontrolleres. Men avtaler alene, enten de er gamle eller nye, kan i seg selv ikke fri verden for biologiske våpen, hvis de ikke er basert på åpenhet og vilje til nedrustning. Produksjon av virus og bakterier er både billig og lett å skjule. Mikroverdenen kan ikke kontrolleres, verken med tvang eller mikroskop.
  • Konvensjonen trådte i kraft for 23 år siden. Den krever at land som har biologiske våpen, skal ødelegge dem. Men de er her fortsatt, og de nye etniske er under utvikling. Faren for bruk av dem er større enn noen gang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media