Ett år for truslene

Mannen som i september planla å drepe kommunalminister Erna Solberg (H), er i Bergen tingrett dømt til ett års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen tingrett har idømt den 31 år gamle irakeren en ekstra streng straff som følge av at truslene var rettet mot en statsråd.

«Slike trusler er også et angrep på demokratiet og det åpne samfunn som kjennetegner Norge. Det er også et uakseptabelt forsøk på å påvirke politiske beslutninger innenfor et demokratisk fastsatt regelverk», uttaler retten i forbindelse med utmåling av dommen, som ble forkynt i dag.

- Han har bedt meg om å anke straffeutmålingen, sier domfeltes advokat, Egil Jordan, til NTB.

Ellers skal den trusseldømte være forberedt på å ta straffen som kommer. Han skal ha tatt dommen med fatning, ifølge Jordan.

Egne livvakter

Kommunalminister Erna Solberg har fått egne livvakter etter at drapstruslene ble kjent. Det var Bergens Tidende som i september i år gjorde Solberg kjent med truslene. På det tidspunktet var hun på reise i utlandet, men hun ble svært engstelig for barna hjemme i Norge.

Den dømte betrodde i begynnelsen av september sine planer om å drepe kommunalminister Erna Solberg til Oddur Bjarnason, overlege ved Sandviken sykehus. Den samme historien fortalte han også til politifolkene som kom til sykehuset for å pågripe ham. Han hadde kjøpt pistol og bar på seg et bilde av kommunalministeren.

Avslag på asylsøknad

Irakeren har vært i Norge siden sommeren 1999. Han har fått avslag på asylsøknaden, denne avgjørelsen er påklaget og er for tiden til behandling i Utlendingsnemnda.

- Han har ventet veldig lenge på behandling av klagen på avslag på asyl, men vi er blitt fortalt at svar snart kan ventes, sier advokat Egil Jordan, som også hjelper den dømte med hans søknad om asyl.

Soningsudyktig?

31-åringen har vært inn og ut av Sandviken psykiatriske sykehus siden i fjor sommer. De psykiatrisk sakkyndige mener likevel at den dømte ikke har lidd av sterk bevissthetsforstyrrelse som kan være et straffenedsettende grunnlag, men at han er umoden og har dårlig evne til å takle frustrasjoner.

Under straffesaken uttalte tiltalte at han ikke vil klare en lengre soning, og vil ta livet sitt om han får en lang straff. Retten overlater til fengselsmyndigheten å vurdere hvilke følger denne uttalelsen bør få for soningen.

- Det blir opp til fengselslegen å vurdere om han er soningsudyktig, sier forsvarsadvokaten Egil Jordan.

(NTB)

TRUET: Mannen som truer kommunalminister Erna Solberg er dømt til ett års fengsel. Foto: SCANPIX