- Ett år og tre måneder er latterlig lite

Taina Berg Utheim ved Støttesenter mot incest er opprørt over Øygard-dommen.

BLE TRODD: Den nå 17 år gamle jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal sa i forrige uke at det viktigste nå er at jenta ble trodd. Foto Bjørn Lagsem
 / Dagbladet
BLE TRODD: Den nå 17 år gamle jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal sa i forrige uke at det viktigste nå er at jenta ble trodd. Foto Bjørn Lagsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rune Øygard ble i dag dømt til ett år og tre måneder i fengsel, for å ha hatt et forhold til ei jente under 16 år i 22 måneder.

Lagdommer Røhnebæk leste opp en rekke punkter som lagmannsretten finner skjerpende i saken, blant annet den store aldersforskjellen mellom de to og forholdets varighet.

- Ingenting Taina Berg Utheim, informasjonsmedarbeider ved Støttesenter mot incest i Oslo synes dommen er latterlig lav.

- Ett år og tre måneder er ingenting i forhold til skader og senvirkninger hun har blitt påført. Det er snakk om samleier/voldtekter over to år, som hun måtte skjule, sier Berg Utheim til Dagbladet.

Hun sier at det likevel er positivt at Øygard ble dømt for overgrepene i lagmannsretten også.

- Om ett år og tre måneder, kanskje mindre enn det, så kan jenta møte ham på gata hjemme. Det er neste høst, sier hun.

Lovendring Hun håper at den store oppmerksomheten rundt denne saken kan føre til at loven endres, og at det blir lengre straffer for overgrep.

Den tidligere Vågå-ordføreren ble av juryen frikjent for seksuell omgang med jenta før hun var fylt 14 år. I tingretten ble han dømt for seksuell omgang med henne også før hun fylte 14, og ble dømt til fire år i fengsel.

- Det er liten forskjell for offeret om hun er 13 eller 14 når overgrepet skjer, her er det snakk om 50 overgrep, med skjerpende omstendigheter, da henger det ikke på greip at han bare blir dømt til ett år og tre månder, sier Berg Utheim.

Både Rune Øygard og aktor Klundseter tok betenkningstid om dommen.

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen har tidligere fortalt at Øygard ikke vil godta dommen, og at de vil snu hver stein for å finne eventuelle ankepunkt ved den.

Bistandsadvokaten til den fornærmede 17-åringen, Nina Braathen Hjortdal, uttalte i forrige uke at jenta er forberedt på at Øygard kan prøve å anke saken til siste instans.

- Vi har skjønt at vi ikke kan forvente noe annet fra den kanten, sa Braathen Hjortdal.

REAGERER: Taina Berg Utheim ved Støttesenter mot incest mener at noe må gjøres med loven. 'Foto: Støttesenter mot incest
REAGERER: Taina Berg Utheim ved Støttesenter mot incest mener at noe må gjøres med loven. 'Foto: Støttesenter mot incest Vis mer