Ett år siden Natascha ble fri etter åtte års mareritt

Rømte mens kidnapperen snakket i telefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag er det nøyaktig ett år siden Natascha Kampusch slapp fri etter åtte fangenskap i kjelleren til Wolfgang Priklopil. Han holdt Natascha fanget i en celle på 1,8x3 meter.Hun klarte å rømme da hun ble bedt om å støvsuge Priklopils bil.

Løp da han fikk en telefonsamtale

- Han ba henne om å støvsuge bilen. Så fikk han en telefonsamtale og gikk noen meter unna for å unngå støyen, sa Gerhard Lang fra det østerrikske politiet på en pressekonferanse den gang.

- Natascha utnyttet situasjonen og løp.

Kastet seg foran toget

Da Priklopil forsto at Natascha hadde stukket av satte han seg i bilen og kjørte inn til Wien. Bilen forlot han i et parkeringshus. Deretter kastet han seg foran et tog og ble drept.  

Så hev medier verden over seg etter Natascha og sirkuset var i gang. 18-åringen fikk en pr-agent og stilte opp etterhvert opp for tv og andre medier.

Tilbake til livet

HER ER HUN I DAG: Natascha skjulte seg bak en vifte da hun møtte pressen for et par uker siden under morens boklansering. Foto: AP/Scanpix
HER ER HUN I DAG: Natascha skjulte seg bak en vifte da hun møtte pressen for et par uker siden under morens boklansering. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Deretter startet tilvenningen til et normalt liv for den østerrikske jenta. Mandag kveld denne uken stilte hun opp i et intervju med den østerrikske TV-kanalen ORF. Der fortalte hun om mannen som holdt henne fanget i ungdomstiden.

- Jeg synes mer og mer synd på ham, sier hun om Priklopil og kaller ham en «stakkars sjel, fortapt og forledet».

- Jeg har fått det han har gjort mot meg litt mer på avstand, men det er blir ikke borte. Det kommer opp igjen og igjen, sa hun i det 50 minutter lange intervjuet.

- Jeg sa til ham at «en dag skal jeg danse på graven din», men jeg mente det ikke bokstavelig, sier hun i intervjuet.

Hun forteller videre at hun føler en slags medynk for ham.

- Det lå hele tiden i kortene at det bare ville være én av oss, og til slutt viste det seg å være meg.

Hun fortalte at hun bruker mye tid på å ta igjen tapt skolegang. Natascha har tidligere sagt at hun har lyst til å bli journalist.

Kjøpte kidnapperens hus

Kampusch har kjøpt huset til Priklopil for å unngå at det blir laget om til et museum. Nå bor hun i en leilighet på 130 kvadratmeter i Wien. Natascha går sjelden ut for å møte jevnaldrende og holder seg mest hjemme.

Nylig reiste hun på sin første utenlandstur til Barcelona.

Kranglete foreldre

Det siste året har foreldrene brukt mye tid på å krangle. I dag annonserte faren at han saksøker ekskona, fordi hun skal ha beskrevet ham på en lite flatterende måte i sin egen bok.

Boken, som ble lansert tidligere denne måneden, forteller om morens liv etter at datteren forsvant. Også Natascha har signalisert at hun føler seg ukomfortabel med mamma Birgitta Sirnys bok.

Sirny hevder i boken at Natascha fortsatt bærer et bilde av kisten til kidnapper Priklopil.

SNAKKET UT: Kort tid etter at Natascha rømte, stilte hun opp i tv-intervju.