Ett års fengsel for tvangsgifteforsøk

- Et viktig signal til fedre som vil tvangsgifte døtrene sine, sier aktor etter at en 47 år gammel pakistaner i dag ble idømt en streng straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les fornærmedes vitnemål: Holdt i Pakistan i 13 år

• Og ekskonas vitnemål: - Drapstruet hver dag i 10 år.

(Dagbladet.no): Tiltalte, en 47 år gammel pakistaner med opphold i Norge de siste 30 årene, nektet straffskyld da saken mot ham kom opp i Oslo tingrett i forrige uke.

I dag ble han idømt 1 års ubetinget fengsel. Han må også betale 75 000 kroner i oppreisning til sin datter og 5000 i saksomkostninger.

- En veldig god og grundig dom. Dette gir veldig viktige signal til fedre som vil tvangsgifte døtrene sine, og jeg er veldig glad for at det ble en så streng straff, sa aktor Tone Skranefjell til Dagbladet.no etter domsavsigelsen i dag.

Aktor hadde lagt ned påstand om 10 måneders fengsel. Retten la i domsavsigelsen vekt på at tvangsekteskap er et omfattende samfunnsproblem der mørketallene er store.

Tiltalte tok betenkningtid. Hans forsvarer var ikke tilgjengelig for kommentar i dag ettermiddag.

Drapstrusler

Det var en tung og vanskelig historie som ble rullet opp i retten i forrige uke.

Ifølge tiltalen forsøkte mannen å gifte bort sin 18-år gamle datter til en fetter, noe hun motsatte seg. Han skal ifølge fornærmedes vitnemål truet med drap om hun ikke gjorde som han sa.

Retten festet i dag lit til fornærmedes forklaring og finner det bevist at fornærmede skulle gifte seg med fetteren og at far truet med å drepe henne om hun nektet og om hun fikk guttevenner.

Retten festet ingen lit til tiltaltes forklaring om at han ikke la seg opp i hvem datteren giftet seg med. I dommen heter det at jenta har blitt flyktning i sitt eget hjemland og at det vil ta lang tid før hun føle seg trygg igjen.

Retten mener at særdeles skjærpende omstendigheter foreligger, og la til grunn at datteren er frarøvet en oppvekst i Norge og et familieliv i landet.

Sendt til Pakistan

Datteren, som er norsk statsborger, ble sendt til Pakistan da hun var 3 år gammel. Hun fortalte i retten om drapstruslene som stadig henger over henne. Hun er i dag plassert på hemmelig adresse med voldsalarm, hun har fått nytt navn og far er ilagt besøksforbud.

Jenta fortalte i retten at hun ikke var i tvil om at truslene var reelle. Hun frykter fortsatt hevn fra faren fordi hun har krenket hans ære.

Oppholdet i Pakistan ble for jente og hennes bror på hele 13 år. I følge vitnemålet til jentas norske mor dreide det seg om kidnapping som faren sto bak. Hun forklarte retten om en 13 år lang kamp for å få barna tilbake til Norge.

Det lyktes ikke før i 2003. Og da jenta kom tilbake til Norge kunne hun ikke norsk. Jenta måtte ha tolk i retten.

Ba om frifinnelse

Mannen sto tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 227 for forsøk på å tvangsgifte datteren.

Hun ble aldri gift, og tvangsekteskapsparagrafen, 222 med strafferamme på opptil 6 år, kunne derfor ikke komme til anvendelse. Andre ledd av paragraf 227, med strafferamme opp til seks år, fikk likevel komme til anvendelse, på grunn av særdeles skjerpende omstendigheter.

Forsvarer ba i retten i forrige uke om full frikjennelse og viste til at påstand står mot påstand i saken, og at bevisene ikke er tilstrekkelige.

Mannen er tidligere straffedømt for vold og trusler seks ganger. Han er også dømt for trygdesvindel, for å ha oppgitt å ha aleneansvaret for barna i Norge, mens de i virkeligheten var i Pakistan. Han måtte betale tilbake 85 000 i utbetalt barnetrygd.

Gerd Fleischer i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif) vitnet også i rettssaken. Hun fortalte at det så langt i år er 45 jenter som har søkt hjelp mot tvangsekteskap hos deres organisasjon. Fleicher mener mørketallene er store.

75 000 I OPPREISNING: Jentas bistandsadvokat Harald Stabell og aktor Tone Skranefjell i bakgrunnen.