Ett av fire barn offer for foreldrevold

Foreldre lugger, klyper og slår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst ett av fire norske barn har opplevd at minst ett tilfelle av fysisk vold fra en foreldre, skriver Vårt Land.

Tallene er hentet fra en rapport fra institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), som har kartlagt omfanget av vold mot barn og unge.

«Milde krenkelser»
Det dreier seg først og fremst om såkalte «milde krenkelser».

- En mild krenkelse forstås som dytting, å bli ristet voldsomt, lugging, klyping eller å bli slått med flat hånd, sier Svein Mossige, forsker ved NOVA.

Åtte prosent av de spurte barna svarte at de har opplevde grov vold fra minst en forelder.

Flest jenter

I undersøkelsen rapporterte flere jenter enn gutter om ulike former for vold. Mossige tror grunnen kan ligge i at jenter har en lavere terskel for hva de opplever som vold, men ser ikke bort ifra at det også kan ha noe å gjøre med tradisjonelle kjønnsroller.

- Tradisjonelt tror jeg foreldre er mer bekymret for jentene enn for guttene. Dermed kan det lettere oppstå voldssituasjoner når de er rådville og opplever at de ikke kommer noen vei, sier Mossinge til Vårt Land.

Barn i familier med dårlig økonomi, rusproblemer eller innvandrerbakgrunn kommer dårligst ut i undersøkelsen, som ble utført blant 7000 avgangselever ved 67 videregående skoler.

STORT OMFANG: Hele 25 prosent av de spurte barna oppgav at de hadde vært utsatt for milde krenkelser.