Ett av tre barn får problemer etter skilsmisse

En ny undersøkelse viser at ett av tre barn får atferdsproblemer og psykiske problemer etter at foreldrene har skilt seg. Dårligere økonomi, flytting og nye kjærester er blant årsakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jo flere forandringer et barn blir utsatt for, jo større er sjansen for at det skal gå galt med barnet, sier familiesosiolog Kari Moxnes til Dagsavisen. Derfor er et godt samarbeid mellom foreldrene avgjørende for at barnet skal ha det bra også etter skilsmissen, sier hun.

Mindre lydige

Moxnes har ledet et stort forskningsprosjekt om skilsmisser i Norge. Rundt 500 foreldre har svart på spørreskjemaer om 910 barn mellom fem og atten år. I tillegg har forskerne intervjuet 96 barn mellom åtte og atten år. Foreldrene til en tredjedel av barna har merket negative endringer.

Et vanlig problem er at ungene blir mer ulydige enn før.

Flere årsaker

Det kan være flere årsaker til disse Når familien splittes, må barnet kanskje flytte og rives bort fra sitt gamle miljø og må gjøre seg kjent i et nytt. Foreldres nye kjærester kan også slå negativt ut på barna, men Moxnes mener det kan være lettere for barna å bo sammen med steforeldre enn å være på besøk hos dem.

Viktig med godt samarbeid

Når det kommer til stykket, er det samarbeidet mellom foreldrene som teller.

- Et godt foreldresamarbeid kan for eksempel bety at foreldrene blir boende nært hverandre, slik at barna lett kan besøke begge parter, mener Moxnes.