Ett bankran hvert 90. minutt

Og bruken av vold øker, ifølge EU-undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Banker i EU, Norge, Sveits og Island ranes i gjennomsnitt hvert 90. minutt ifølge en undersøkelse utført av Det europeiske bankforbundet, melder BBC News.

I løpet av 2004 ble det utført 5864 bankran i landene i undersøkelsen, noe som er en svak økning i forhold til året før. Samtidig har bruken av vold økt, som da bankansatte ble tatt som gisler i et ran i Belfast.

- Mens antallet bankran har økt svakt, er tendensen til økt voldsbruk mer foruroligende, sier rapporten, og legger skylda på «organiserte gjenger som opererer på tvers av landegrenser og bruker alle tilgjengelige midler, inkludert skarpe våpen og eksplosiver».

Bankforbundet antar også at voldsbruken bare vil øke i takt med økt banksikkerhet.

- Bankenes stadig økende investeringer for å sikre filialene sine tvinger de kriminelle til å finne nye metoder for å få tak i pengene, står det i rapporten, som legger til at det nå kan skilles mellom to hovedtyper bankranere: de profesjonelle som er svært godt forberedt og tilbøyelige til ekstrem voldsbruk, og amatørene, som nøyer seg med å mindre beløp fra aksjoner med kortsiktig vinning som motiv.

MER BRUTALE BANKRAN: Her fra Nokas-ranet i Stavanger 5. april 2004. Foto: Nokas
MER BRUTALE BANKRAN: Her fra Nokas-ranet i Stavanger 5. april 2004. Foto: Nokas Vis mer