Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ett barn fortsatt alvorlig skadet: - Dette er en stor tragedie for oss

Skredeksperter vil prøve å avklare om det er fare for flere skred i Longyearbyen i løpet av dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I 11-tiden i går ble østlige deler av Longyearbyen rammet av et alvorlig snøskred, som rev med seg ti hus og tok livet av en fastboende mann i 40-årene.

Klokken 11 søndag holdt Sysselmannen i Svalbard en ny presseorientering etter skredet.

SAMMENKLEMT: Disse to husene ble knust sammen etter snøskredet som rammet Longyearbyen i går. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix.
SAMMENKLEMT: Disse to husene ble knust sammen etter snøskredet som rammet Longyearbyen i går. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix. Vis mer

Der opplyste sysselmann Kjerstin Askholt at det fortsatt er uklart hvor stor skredfaren i Longyearbyen er.

- Det er generelt stor skredfare, ikke bare i Longyearbyen, men på Svalbard. Været kan gjøre at situasjonen blir uavklart en stund framover, sa Askholt på pressekonferansen.

- En stor tragedie Hun legger ikke skjul på at det er en tung dag for mange i Longyearbyen i dag. Ett barn ligger fortsatt alvorlig skadet på sykehus etter skredet, ifølge Universitetssykehuset i Nord-Norge. De øvrige ni personene som ble lagt inn på sykehus i går, har kommet fra det med lettere skader.

LYSER FORTSATT: Lyset står fortsatt på i denne bilen, som står innimellom to av de skredtatte husene. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix.
LYSER FORTSATT: Lyset står fortsatt på i denne bilen, som står innimellom to av de skredtatte husene. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix. Vis mer

- Det er en dag i Longyearbyen hvor flaggene er på halv stang. Det er en stor tragedie for oss, sa Askholt på pressekonferansen.

59 evakuert i natt Drøyt 170 personer er nå evakuert etter snøskredet. 59 av dem ble evakuert i natt, etter anbefaling fra skredeksperter ved Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Været gjør at det kan være aktuelt å holde folk evakuert en stund framover, skriver NTB.

De jobber i dag med å undersøke forholdene i Longyearbyen og rundt Sukkertoppen, som er fjellet det raste fra lørdag. 

Skredet som i går rammet Svalbards administrasjonssenter skal ha vært flere hundre meter bredt, og skjedde etter det kraftigste uværet som har vært i området på 30 år.

LES OGSÅ: Diana gravde fram sin døde venn: - Det som har skjedd er helt uvirkelig

GRAVDE FRAM VENNER: Cirka 150 friviillige hjalp lørdag til med å grave ut folk fra hus fylt av snø. Foto: Tipser/NTB Scanpix.
GRAVDE FRAM VENNER: Cirka 150 friviillige hjalp lørdag til med å grave ut folk fra hus fylt av snø. Foto: Tipser/NTB Scanpix. Vis mer
TRIST DAG: Sysselmann Kjerstin Askholt sier det er en tung dag for mange av dem som bor i Longyearbyen i dag. Bildet er tatt ved en tidligere anleding.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TRIST DAG: Sysselmann Kjerstin Askholt sier det er en tung dag for mange av dem som bor i Longyearbyen i dag. Bildet er tatt ved en tidligere anleding. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media