Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ett branntilløp i uka

I fjor hadde Oslo Sporveier AS i alt 54 tilfeller av brann eller røykutvikling i t-banevogner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17. mai begynte det å brenne i en t-banevogn i Oslo. 200 feststemte passasjerer fikk panikk og knuste ruter og dører i røykutviklingen som fulgte.

Branntilløpet nasjonaldagen var langt fra det eneste.

Doblet antall

I 2001 oppsto brann og røykutvikling 27 ganger. I fjor doblet antallet seg, til 54. Hittil i år har Oslo Sporveier AS hatt 17 tilfeller, skriver Aftenposten i dag.

- Jeg liker ikke disse tallene. Trenden er ikke god, sier sikkerhetssjef Ole Petter Evang i Oslo Sporveier til avisa.

Problemet har blitt tatt opp på en rekke møter. Sporveiene har lovet bot og bedring hver gang, uten at situasjonen har bedret seg. Så sent som 29. april i år hadde ledelsen i Jernbaneilsynet et møte med Sporveien, der det ble pekt på alvoret i at det var registrert 6 røykutviklinger de siste 14 dagene i forkant av møtet.

Politiet kritiserte Sporveiens håndtering av brannen lørdag kveld. I går hadde Oslo Sporveier et møte med Jernbanetilsynet og Havarikommisjonen. Der fikk de en uke på seg til å bedre sikkerheten, blant annet må samarbeidsrutinene med nødetatene må bli bedre. Les mer om resultatet av møtet her.

Kan stanse kjøring

- Ingen betviler at det er potensial for en stor ulykke. Men de hendelsene vi har sett til har ikke vært veldig alvorlige, sier direktør Erik Ø. Johnsen til Aftenposten. Tilsynet kan stanse t-banen dersom det oppfatter sikkerheten som uforsvarlig.

Hver dag kjører 250 000 mennesker med t-banen i Oslo. Materiellet er gammelt og nedslitt. Kontrakt om levering av 99 nye vogner vil trolig bli sluttforhandlet i løpet av sommeren, men uansett vil passasjerer måtte klare seg med de gamle vognene i minst to år til.

Møtte leserne

- Vi ønsker oss vogner som er åpne slik at man kan gå fra vogn til vogn. Dette gir større oversikt og bedret sikkerhet, sa direktør for t-banen, Øystein Svendsen, da han stilte opp i nettmøte med Dagbladet.nos lesere i går. Svendsen måtte gang på gang forsikre spørsmålsstillerne om at Oslo Sporveier setter sikkerheten øverst.

<B>MARERITTET: </B>Redde passasjerer tok seg ut av vognene på egen hånd og begynte å gå mot nærmeste stasjon da det begynte å brenne i førervogna til et t-banesett i Oslo 17. mai. Etterpå fikk Oslo Sporveier kritikk av politiet for sviktende evakueringsrutiner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media