El Salvador

Ett døgn uten drap: - Takk gud!

El Salvadors president jubler på Twitter etter landets niende drapsfrie dag på 19 år.

SKYHØY DRAPSRATE: Voldelige gjenger står bak mange drap i El Salvador. Foto: AFP/NTB Scanpix
SKYHØY DRAPSRATE: Voldelige gjenger står bak mange drap i El Salvador. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi kan bekrefte at det lørdag 28. desember var 0 registrerte drap på landsbasis. Takk gud, skriver El Salvadors president, Nayib Bukele, på Twitter.

For det lille sentralamerikanske landet, med rundt 6,5 millioner innbyggere, er nemlig en dag uten dødelig vold sjelden kost.

Sammen med Honduras og Guatemala danner El Salvador det Nordre Triangel i Mellom-Amerika - verdens mest voldelige område som ikke befinner seg i en krigssone, skriver NTB.

Voldelige gjenger

Romjulas drapsfrie døgn i El Salvador er faktisk bare den niende dagen på 19 år uten ett eneste registrert drap, skriver britiske The Independent.

De fleste av landets mange drap blir begått av medlemmer av gjenger som de ekstremt voldelige Mara Salvatrucha (MS-13) og Barrio 18.

Gjengene er involvert i narkotikasmugling, utpressing og grensekonflikter seg imellom.

Jublet i august

Etter at han kom til makten 1. juni, har president Bukele satt inn politi og soldater i kampen mot utpressing, som utgjør den største inntektskilden til de kriminelle gjengene.

Også i begynnelsen av august, kort tid etter at han var innsatt, kunne Bukele juble for det første drapsfrie døgnet i sin presidentperiode.

Både landets riksadvokat og likhus kunne bekrefte presidentens melding om at det ikke hadde funnet sted noe drap på onsdag 31. juli.

Før det, var siste hele døgn uten drap 13. januar 2017, og, før det igjen, 22. januar 2015, skriver Al Jazeera.

Bedring

Nå er det imidlertid bedring å spore i den triste statistikken.

I oktober kunne president Nayib Bukele slå fast 112 registrerte drap.

VULKANUTBRUDD: Her er video av vulkanen Chaparrastique som ligger øst i El Salvador. Rundt 5000 mennesker måtte evakuere under vulkanutbruddet i desember 2013. Ingen ble alvorlig skadd. Video: Ministry of Environment and Natural Resources, El Salvador Vis mer

Dermed utgjør oktober den tryggeste måneden i landet siden fredsavtalene ble undertegnet i 1992, etter 12 år med borgerkrig.

Skulle utviklingen fra oktober holde seg, vil drapsraten i El Salvador ligge på rundt 20 per 100 000 innbyggere, som er under drapsraten i Mexico.

I fjor var den på 51 per 100 000 innbyggere, en halvering fra 2015.

El Salvador hadde i fjor 3 340 drap, med rundt ni drap i snitt per dag. I det blodigste året, 2015, var det 6 425 drap registrert, 17,6 drap per dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer