- Ett egg daglig er nesten like ille som å røyke en 20-pakning om dagen

I hvert fall når det kommer til åreforkalkning. Ny studie med overraskende funn.

PASS OPP: Spiser du mye egg bør du kanskje vurdere å sjekke kolesterolet ditt hos legen. 

FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
PASS OPP: Spiser du mye egg bør du kanskje vurdere å sjekke kolesterolet ditt hos legen. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Studien ble gjort blant drøyt 1200 personer som gikk til undersøkelser ved klinikker for forebyggende hjertehelse. Gruppa hadde en gjennomsnittsalder på drøyt 60 år da de ble med i studien, skriver forskning.no.

Personene måtte svare på hvor mye eggeplomme de spiste og hvor mye de eventuelt røyket.

Tre egg eller flere i uka ga vesentlig mer åreforkalkning i halspulsåren til disse menneskene, enn hva to eller færre egg ga.

Studien har allerede fått kritikk.

Helsefarlig Åreforkalkning øker jevnt fra vi er rundt 40 år. Men i studien ble økningen av slike fettavleiringer i blodårene brattere hos personene som røykte eller spiste egg regelmessig over tid.

I tillegg fant studien at de som spiste mest egg fikk en økning av åreforkalkning som tilsvarte opptil to tredeler av økningen som storrøykerne fikk av slike fettavleiringer.

De personene som spiste mest egg, det vil si de som for eksempel hadde spist to egg hver dag i 15 år eller ett egg om dagen i 30 år, fikk en økning av åreforkalkning som tilsvarte to tredeler av den røykerne fikk når de hadde dampet i seg én 20-pakning hver dag i 40 år, eller to 20-pakninger om dagen i 20 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.