Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ett egg daglig er nesten like ille som å røyke en 20-pakning om dagen

I hvert fall når det kommer til åreforkalkning. Ny studie med overraskende funn.

PASS OPP: Spiser du mye egg bør du kanskje vurdere å sjekke kolesterolet ditt hos legen. 

FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
PASS OPP: Spiser du mye egg bør du kanskje vurdere å sjekke kolesterolet ditt hos legen. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Studien ble gjort blant drøyt 1200 personer som gikk til undersøkelser ved klinikker for forebyggende hjertehelse. Gruppa hadde en gjennomsnittsalder på drøyt 60 år da de ble med i studien, skriver forskning.no.

Personene måtte svare på hvor mye eggeplomme de spiste og hvor mye de eventuelt røyket.

Tre egg eller flere i uka ga vesentlig mer åreforkalkning i halspulsåren til disse menneskene, enn hva to eller færre egg ga.

Studien har allerede fått kritikk.

Helsefarlig Åreforkalkning øker jevnt fra vi er rundt 40 år. Men i studien ble økningen av slike fettavleiringer i blodårene brattere hos personene som røykte eller spiste egg regelmessig over tid.

I tillegg fant studien at de som spiste mest egg fikk en økning av åreforkalkning som tilsvarte opptil to tredeler av økningen som storrøykerne fikk av slike fettavleiringer.

De personene som spiste mest egg, det vil si de som for eksempel hadde spist to egg hver dag i 15 år eller ett egg om dagen i 30 år, fikk en økning av åreforkalkning som tilsvarte to tredeler av den røykerne fikk når de hadde dampet i seg én 20-pakning hver dag i 40 år, eller to 20-pakninger om dagen i 20 år.

Overraskende Førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjetil Retterstøl, er overrasket over resultatet.

- Ja, det er klart. I utgangspunktet synes jeg det er litt drøyt å sammenligne egg og røyk, da egg har veldig mange fine egenskaper. Når det er sagt, er det vist i flere studier at eggeplomme kan øke kolesterolnivået hos mennesker, som igjen kan føre til åreforkalkning. I verste fall kan du utvikle hjerte- og karsykdommer på lang sikt, sier Retterstøl til Dagbladet.

Han påpeker at dette sannsynligvis ikke vil være like aktuelt for unge mennesker.

- Avleiringer på innsiden av blodårene er et naturlig aldringsfenomen. Er du under 40 år er det mindre sannsynlighet for å ha dette. Prosessen begynner i ungdommen, men vil som regel ikke få noe utslag før rundet 40, sier Retterstøl.

- Ikke helt nøyaktig Ernæringseksperten mener også at studiet kan være litt unøyaktig.

- Studien opererer ikke med hva man har spist i dag eller i fjor, men i løpet av hele livet. Dermed blir det ikke helt nøyaktig resultat da det er umulig å vite eksakt hvor mange egg man har spist i løpet av livet, sier Retterstøl.

Men ikke alle får negative følger av å spise egg.

- Noen har anlegg for å få høyt kolesterol-nivå, såkalte respondere. Disse burde ikke spise for mye eggeplomme, men såkalte non-respondere kan nesten spise så mye de vil. Man kan spørre fastlegen om å måle kolesterolet, sier Retterstøl.

Studien er publisert i journalen Atherosclerosis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media