Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ett glass er for mye

Stadig flere mener gravide bør unngå alkohol i svangerskapet.

Graviditet: Stadig flere mener at ett glass med alkoholholdig drikke er for mye for gravide. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Graviditet: Stadig flere mener at ett glass med alkoholholdig drikke er for mye for gravide. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravide bør ikke drikke. Ikke i det hele tatt! Helsemyndighetene har de siste årene kjørt flere kampanjer for å få fram dette budskapet.

I løpet av de siste tre årene har holdningen til alkohol endret seg i befolkningen, viser en undersøkelse fra Helsedirektoratet.

97 prosent av de gravide er enig i at å drikke alkohol under svangerskapet kan medføre fosterskader. I fjor svarte 93 prosent det samme.

- Det finnes ingen sikker nedre grense for hvor mye alkohol fosteret tåler, derfor er det best å avstå fra alkohol under svangerskapet og i tiden man prøver å bli gravid. Tallene viser en gledelig utvikling som går mot økt bevissthet blant målgruppen og befolkningen generelt, sier avdelingsdirektør Henriette Øien.

Avholdende til hverdag og fest Helsemyndighetene mener endrede drikkemønstre i befolkningen gjør det ekstra viktig å minne om at gravide bør avstå fra alkohol. På internett florerer dessuten informasjon om at det ikke er så skadelig å drikke litt i ny og ne.

Men færre enn noen gang sier at de har forståelse for at en kvinne drikker litt mens hun er gravid. For tre år siden svarte 34 prosent at en kvinne kunne drikke litt hvis hun var på fest, i dag er 21 prosent enig i påstanden.

Spørreundersøkelsene inngår som fast del av Helsedirektoratets årlige kampanje «Alkoholfritt svangerskap», som ble presentert tirsdag.

• 84 prosent av gravide svarer at de sluttet helt å drikke da de oppdaget at de var med barn.

• 47 prosent er helt eller delvis enig i påstanden «Jeg kjenner noen som drakk litt alkohol under svangerskapet», sammenlignet med 50 prosent i fjor

 • 74 prosent av de spurte er helt uenig i at det er vanlig at gravide drikker litt. I fjor var tallet 62 prosent.

Kvier seg for ømtålig tema Undersøkelsen viser at gravide har fått økt kunnskap om alkohol og svangerskap. Men samtidig viser tallene at leger og jordmødre fortsatt kvier seg for å ta opp temaet på svangerskapskontroller. Her går utviklingen i gal retning.

I årets undersøkelse svarte 71 prosent at lege eller jordmor ikke forklarte noe om alkoholbruk. Det er en forverring fra i fjor, da 69 prosent svarte at de ikke fikk informasjon.

- Vi er bekymret over denne utviklingen. Det er viktig at helsepersonell tør å snakke om alkohol med den gravide, sier Øien.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media