Ett gram kan sprenge av deg hånda. Så voldsom er bomba «Satans mor»

Skal ha blitt brukt i Brussel og Paris.

KRAFTIG BOMBE: Bombene som rammet Brussel på tirsdag skal være av typen TATP, også kjent som Satans mor. Minst 31 mennesker mistet livet i angrepet og over 250 ble såret. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DIRK WAEM / Belgium OUT
KRAFTIG BOMBE: Bombene som rammet Brussel på tirsdag skal være av typen TATP, også kjent som Satans mor. Minst 31 mennesker mistet livet i angrepet og over 250 ble såret. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DIRK WAEM / Belgium OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Belgiske myndigheter mistenker at bombene som ble benyttet under angrepene i Brussel var sprengstoffet TATP, også kjent som «Satans mor».

Sprengstoffet er så kraftig at amatørterroristen Lors Doukaiev ble dømt til 12 års fengsel for hans TATP-bombe som gikk av på baderommet i Hotel Jørgensen i København i 2010, ifølge danske BT.

Bomba skulle bli sendt til Jyllands-Posten.

Ekstremt ustabilt Sprengstoffet er ekstremt ustabilt og vanskelig å håndtere, og har i mange år vært terroristenes signaturbombe. Alle åtte terroristene i Paris benyttet seg av bomba, og etterforskningen så langt tyder på at liknende bomber også ble brukt i Brussel, skriver blant annet The Telegraph.

Grunnen til at sprengstoffet er populært blant terrorister er fordi det skal være lett å framstille. «Satans mor» består av vanlige husholdningsprodukter som aceton, hydrogenperoksid og syre, og ett gram skal være mer enn nok til å få sprengt av hånda.

I tillegg er stoffet i sin endelige form nesten umulig å spore for bombehunder eller bombedetektorer.

- TATP har en ekstremt effekt fordi det har høy sprengkraft og høy detonasjonshastighet. Det likner veldig mye på TNT, sier bombeekspert Per Nergaard til Dagbladet.

Nergaard forteller at TATP er mye farligere enn kunstgjødselbomba som ble brukt i regjeringskvartalet 22. juli, og at det er utrolig at flere menneskeliv ikke har gått tapt.

- Plasseres TATP inne i en bygning så vil det ha en ekstrem effekt. Hvis den tredje bomben som ikke gikk av hadde gått av ved innsjekkingshallen på flyplassen i Brussel, så kunne fort 100 personer ha mistet livet, sier han.

- Nøye planlagt Eksplosivene kan ikke håndteres trygt og kan lett eksplodere om det blir utsatt for temperaturendringer, friksjon eller støt. Så selv om stoffet er relativt enkelt å lage, krever det trening for å lage det i store mengder, forteller Nergaard.

- Angrepene må vært veldig nøye planlagt fordi TATP er ikke ei bombe som hvem som helst kan produsere. Det er folk som har litt mer enn normalkompetanse som må stå bak bombene.

The Washington Post skriver at Najim Laachraoui antas å være den som har laget Brussel-bombene, og mistenkes også for å være personen som har koordinert angrepene i Paris i november i fjor, skriver Le Monde.

Laachraoui hadde studert til å bli elektromekanisk ingeniør ved en katolsk skole i Schaerbeek i Brussel, og skal ha reist til Syria i februar 2013, hvor han kan ha tilegnet seg ytterligere kunnskap om hvordan man lager TATP-bomber, skriver New York Times.

Bombeekspert Nergaard tror det har blitt utført prøvesprengninger før angrepene.

- Det hadde vært naturlig å teste det sprengstoffer først, men Belgia er et lite sted og det er vanskelig å ikke bli oppdaget hvis man skal teste det ut. Det kan hende han har trent på å lage disse bombene i Syria, sier han.

Kun fire identifiserte ofre 31 personer ble drept, mens 260 ble såret i terrorangrepene i Brussel, viser nye og foreløpige tall fra Belgias helsedepartement.

Kun fire av de 31 døde er så langt blitt identifisert av nasjonale myndigheter, ifølge Le Monde.

Identifiseringsprosessen skal være svært komplisert fordi eksplosjonene var kraftige og personene og de sårede kom fra 40 ulike land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer