Ett koordineringsmøte før Norges største togstans

Statens Vegvesen og Jernbaneverket snakket aldri sammen om hvordan trafikken i Oslo skulle foregå under togstansen.

- STORM: Regionvegsjef Sidsel Sandelien (venstre) mener media lager for mye bråk rundt at Statens Vegvesen og Jernbaneverket kun hadde ett koordineringsmøte før Norges største togstans. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg og tidligere samferdselsmininster Liv Signe Navarsete. Foto: Scanpix
- STORM: Regionvegsjef Sidsel Sandelien (venstre) mener media lager for mye bråk rundt at Statens Vegvesen og Jernbaneverket kun hadde ett koordineringsmøte før Norges største togstans. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg og tidligere samferdselsmininster Liv Signe Navarsete. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norgeshistoriens største togstans var planlagt i årevis, likevel klarte ikke Jernbaneverket og Statens Vegvesen å lage en helhetlig plan for hvordan trafikken skulle avvikles i Oslo-området.

Etter det Dagbladet forstår var det kun ett koordineringsmøte mellom de to etatene, det ble holdt 7. april og handlet kun om trafikkavviklingen i Bjørvika.

Ble ikke informert Torgald Sørlie, informasjonsrådgiver i Jernbaneverket for Prosjekt Oslo, som fornyer infrastrukturen mellom Lysaker og Etterstad, innkalte en informasjonsrådgiver i Statens Vegvesens prosjekt i Bjørvika.

- Jeg spurte konkret på møtet om det ikke ville bli mer biltrafikk fra Lillestrøm og inn til Oslo som følge av stengningen av Oslo S, men det trodde ikke representanten fra Vegvesenet, sier Sørlie til Dagbladet.

- Ble du opplyst om det planlagte veiarbeidet på E6 som reduserte kapasiteten på nettopp denne strekningen?

- Nei. Vi ba også om å bli informert om det var et eller annet veiprosjekt som kunne skape problemer, men vi hørte aldri noe mer og gikk dermed utfra at det ikke var noen utfordringer med tanke på dette.

Etterpåklokskap Statens Vegvesens representant på møtet kunne imidlertid ikke gi noen informasjon om det generelle trafikkbildet i Oslo-området, siden hun jobber i Bjørvikaprosjektet. Hvorfor det eneste koordineringsmøte mellom de to statlige etatene kun handlet om Bjørvika, har det ikke lykkes Dagbladet å få klarhet i.

Anders Aaran, fungerende avdelingsdirektør for Statens Vegvesen i Oslo, sier at man vurderer hvilket behov man har for koordinering fra sak til sak.

På spørsmål om hvorfor ikke Statens Vegvesen hadde en representant som kjente til veiarbeidet på E6 på det eneste koordineringsmøtet mellom etatene, svarer han følgende:

- Etterpåklokskap er verdens enkleste vitenskap. Det var tatt for gitt at det forøvrig skulle gå greit. Man ser imidlertid nå at det svikter.

Teller til ti Regionvegsjef Sidsel Sandelien kjenner ikke til detaljene rundt møtevirksomheten mellom Vegvesenet og Jernbaneverket. Hun avviser imidlertid at man kunne utsatt veiarbeidet på E6 som førte til trafikkaos mandag.

- Noen tror at vi kunne endret planene om utbedringene på Furuset, men det er bare om sommeren vi kan gjennomføre slike planer. Vi har akkurat det samme tidsvinduet som Jernbaneverket, sier Sandelien til Dagbladet.

Hun tar imidlertid selvkritikk på at Vegvesenet ikke informerte publikum godt nok om konsekvensene av togstansen.

- Det vi har sett i etterkant er at vi kunne hatt mer skremselspropaganda, slik at vi hadde unngått at så mange tok bilen i håp om at det ble mer lettvint enn den kollektivløsningen NSB hadde. Men vi kan ikke forutsi hvordan trafikantene forholder seg i en slik situasjon.

Sandelien mener media er altfor lite opptatt av de nye tiltakene de nå iverksetter, i forhold til hva som har gått galt.

- Det er nesten fristende å kalle det en storm i et vannglass. I dag (i går) synes jeg media lager en storm og belastning for folk, men jeg skal telle til ti.

- Det hadde vel de som satt fast i kø i timesvis på ringveien også tid til?

- De satt ikke på ringveien, de satt på E6   .

IKKE PLANLAGT: Samtidig som Jernbaneverket stengte Oslo S, startet Statens Vegvesen utbygging på E6 nordover fra Oslo. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE PLANLAGT: Samtidig som Jernbaneverket stengte Oslo S, startet Statens Vegvesen utbygging på E6 nordover fra Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer