Ett krabbemåltid i året kan være skadelig

Hvis du spiser én krabbe som er fanget i Frierfjorden i Telemark, får du i deg mer PCB og dioksiner enn du tåler.

KAN VÆRE FARLIG GODT: Sjekk hvor du fanger krabbene før du spiser dem. Foto: Scanpix.
KAN VÆRE FARLIG GODT: Sjekk hvor du fanger krabbene før du spiser dem. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hvis du spiser én krabbe som er fanget i Frierfjorden i Telemark, får du i deg mer PCB og dioksiner enn du tåler. Er krabbene fanget ved Jomfruland, kan du trygt spise ti.

Det viser beregninger fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Her er Mattilsynets råd om fisk og skalldyr i utsatte områder.

- Antall hele krabber som kan spises per år uten at man får i seg for mye dioksinforurensning, varierer fra nær sagt ubegrenset til i underkant av én krabbe per år hvis den er fanget i områder med høy dioksinforurensning, sier Janneche Utne Skåre, leder av faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester i VKM.

I løpet av ett år kan en person på 70 kilo spise rundt ti krabber fanget ved Jomfruland, men kun én krabbe fra Frierfjorden i Telemark før tolerabelt inntak av dioksiner og PCB overskrides.

EU har fastsatt øvre grenseverdier for dioksiner og dioksinlignende PCB i hvitt krabbekjøtt, men ikke for brunmat i krabbe. Dersom man bare spiser det hvite krabbekjøttet, kan man trygt konsumere langt flere krabber enn beregningene viser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer