Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ett menneske dør hver time

Angola rammet av koleraepidemi. Urent vann sprer smitten raskt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Leger Uten Grenser har seks klinikker i hovedstaden Luanda og ytterligere fire i andre store byer. Denne uka har de mottatt gjennomsnittlig 30 smittede, og sett ett dødsfall i timen.

Til nå er 20.000 smittet og 900 døde i en av Angolas verste koleraepidemier noen sinne.

- Myndigheter og hjelpeorganisasjoner må mobilisere, sier Kristian Tonby, fungerende styreleder i Leger Uten Grenser.

Ett av organisasjonens ti behandlingssentre mottok 240 nye pasienter i løpet av 24 timer, og totalt har 11.700 pasienter blitt behandlet av de rundt 400 hjelpearbeiderne.

Spres raskt

Det er ti uker siden det første tilfellet av kolera ble bekreftet i Angolas hovedstad Luanda. Kolera er en bakterieinfeksjon som i hovedsak skyldes urent drikkevann. Smittede rammes av kraftig diare og oppkast. Mange pasienter og spesielt barn er sårbare for å bli dehydrert.

Pasientene kan enkelt behandles med rent vann og tilførsel av salter eller intravenøs næring, men dette er en mangelvare i mange av områdene som er rammet.

Millioner har flyttet inn til byene i løpet av de 27 årene med krig i Angola, og mange av disse lever i fattige områder uten skikkelige sanitære forhold og rent vann. Smitten sprer seg derfor ekstra raskt her.

FÅR BEHANDLING: En mor har nådd fram til klinikken til Leger Uten Grenser i Kilambia, og barnet hennes får behandling av lege. Foto: Scanpix
FÅR BEHANDLING: En mor har nådd fram til klinikken til Leger Uten Grenser i Kilambia, og barnet hennes får behandling av lege. Foto: Scanpix Vis mer

For treg reaksjon

Ifølge WHO kan dødsraten reduseres helt ned til 1 prosent hvis man reagerer raskt og riktig når sykdommen bryter ut. Men epidemien har nå spredt seg til hele Angola. Leger Uten Grenser oppfordrer angolanske myndigheter og internasjonale hjelpeorganisasjoner om å øke sin innsats for å begrense epidemien.

- Alle har reagert for langsomt. Alle indikatorer viser at epidemien nå er ute av kontroll, sier Kristian Tonby i en melding fra Leger Uten Grense.

Organisasjonen mener myndighetene nå må sikre tilgang til trygt drikkevann, bedre sanitære forhold og bedre informasjon til befolkningen om hvordan de unngår å bli smittet.

- Ett menneske dør hver time
TRENGER VÆSKE: En liten gutt får tilført livsviktig væske og næring på klinikken i Boa Vista.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling