Ett skritt fra katastrofen

- Dette er helt vilt, fastslår Arbeidstilsynet etter å ha sett Dagbladet.nos videoopptak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fallende murblokker og stillasakrobati har preget et byggeprosjekt i Akersgata i Oslo de siste ukene.

Byggeprosjektet i det gamle Aftenposten-bygget er godt synlig fra redaksjonslokalene til Dagbladet.no. Og opptaket du ser på denne videoen viser bare en av mange urovekkende scener fra byggeplassen den siste uka.

Sjokkert

- Dette er helt vilt. Et feiltrinn her, så er det katastrofe, utbryter seniorinspektør Stein Bjørndal i Arbeidstilsynet når Dagbladet.no viser ham videosnutten.

Her hadde vi umiddelbart stanset arbeidet og antagelig politianmeldt virksomheten. Dette er grove brudd på sikkerhetsbestemmelsene, fastslår Bjørndal.

Han sier det er sjeldent Arbeidstilsynet ser så grove brudd med egne øyne, men mener det er et godt eksempel på et voksende problem i dagens byggebransje.

Arbeidstilsynet har for lengst slått alarm og mener arbeidere og sjefer tar alt for lett på sikkerheten. Spesielt etter at man åpnet opp for massiv bruk av også utenlandsk arbeidskraft i enteprenørbransjen.

Store steiner

Ett skritt fra katastrofen

Det er selskapet Rivningsspesialisten AS som leder arbeidene i bygget. Da de denne uken drev med rivningsarbeider av yttervegger i de øverste etasjene av det opptil 9 etasjer høye bygget, deiset små og store murblokker ned og traff taket og glasshimlingen over blant annet Dagbladets kantine.

Arbeidet ble stanset før noen ble skadd, og Rivningsspesialisten hyret inn Utleiecompagniet AS (UCO) til å sette opp stillaser for å gjøre rivningsarbeidet sikrere.

- Under rivningsarbeid forrige uke opplevede man at noen betongbiter falt ned utenfor planlagt nedfallssone. Dette skyldes dels betongens beskaffenhet og dels arbeidsmetodikken. Etter denne hendelsen har arbeidsprosedyrer blitt gjennomgått på nytt, også ny risikovurdering gjort, skriver miljø- og kvalitetssjef Arne Hugo Elde i Rivningsspesialisten i en e-post til Dagbladet.no.

- I risikovurderingen etter hendelsen framkom det at det måtte bygges en stillasje som sikring med nedfall og sprut fra rivearbeidet, og det er denne stillasjen som var under montering, skriver han videre.

Kalles inn på teppet

- Som det framgår av videosnutten virker det som om ikke arbeidene utføres i tråd med gjeldene regelverk, og dette er selvsagt uakseptabelt, skriver Elde, og sier selskapet har innkalt UCO til møte på mandag for å gjennomgå hendelsen.

- Monteringsarbeidene av stillasje ble utført på et område hvor vi ikke har øvrig aktivitet. Manglende hjembruk og andre kritikkverdige forhold har derfor ikke blitt oppdaget av vår byggeplassledelse mens arbeidene pågikk, forklarer han.

- Helt utilgivelig

Administrerende direktør Arne Bugge i Utleiecompagniet AS sier han er rystet og forbannet over det som har skjedd. Han har i ettermiddag snakket med de ansvarlige for arbeidet selskapet utførte i Akersgata.

Direktøren utelukker ikke at arbeiderne vil bli holdt på bakken i lang tid, og vil vurdere deres videre fremtid i UCO.

Risikerer jobben

- Disse personene har skrevet under på personlige sikkerhetskontrakter, og vet utmerket godt at det de har gjort er helt utilgivelig. Formannen på stedet har forklart meg at alt alt skulle skje så fort, og siden det hele pågikk inne i en bakgård, trodde de ikke at noen ville legge merke til hvordan det ble gjort, sier Bugge til Dagbladet.no.

- Dette er selvsagt helt uakseptabelt, og vi legger oss helt flate. Personene som var med på dette vil umiddelbart bli tatt ut av arbeid. Vi har innkalt til møte på mandag, og alle våre rutiner vil bli gjennomgått. Dette vil få konsekvenser, lover direktøren.