«Statsforvalterens konklusjon er at Dysjaland skule gjorde det som med rimelighet kan forventes for at eleven skulle ha et trygt og godt skolemiljø.»
Dette skriver Statsforvalteren i Rogaland i sin foreløpige tilsynsrapport av skolens håndtering av Emely Frantzens mobbehistorie.
I fire år sa jenta fra om at hun ble mobbet av medelevene og forsøkte få hjelp til å løse dette. I januar i år tok hun sitt eget liv. Da var hun tolv år.
Advokat Thea Totland mener loven er krystallklar på at barnets opplevelse skal legges til grunn. Derfor reagerer hun på at skolen, og statsforvalteren, konkluderte med at Emely ikke ble mobbet.
John Christian Elden er advokat for Emelys foreldre – Bengt og Monica Frantzen. Også de reagerer.
- Konklusjonen er noe overraskende, men ikke rart når statsforvalteren har glemt å snakke med foreldrene eller å innhente deres materiale og helseopplysninger. Det svekker rapporten vesentlig og fratar den konklusjonskraft, sier Elden til Dagbladet.
Han legger til at saken er under etterforskning hos politiet.
- Vi regner med et noe mer grundig og objektivt utfall derfra, sier Elden.

- Var ikke trygt
Marianne Skogerbø, utdanningsdirektør hos Statsforvalteren i Rogaland, svarer slik på hvorfor ikke foreldrene er spurt.
- Vi har mottatt omfattende dokumentasjon fra kommunen og mener at saken er godt opplyst ut fra det vi har fått.
Skolen er etter opplæringsloven pliktig å gi alle elever et «trygt og godt skolemiljø.

- Svikt på alle nivåer
- Den siste lovendringen presiserer at det spiller ingen rolle hva vi voksne syns er bra nok. Når barnet det gjaldt ikke oppfattet at det var trygt, så var det ikke trygt, sier advokat og ekspert på barns rettigheter Thea Totland.
Hun har lest statsforvalterens foreløpige tilsynsrapport, som Dagbladet har fått innsyn i.
Selv om Emely opplevde å bli mobbet og meldte fra om dette, hadde skolen, og nå statsforvalteren, en annen oppfatning.
«Skolens oppfatning er at deres undersøkelser viste at Emely ikke ble mobbet av medelever, på tross av at det kunne forekomme enkeltepisoder», skriver statsforvalteren.
Et par måneder før hun døde, ble Emely diagnostisert med PTSD (posttraumatisk stresslidelse). BUP (Barne- og ungdomspsykiatriske avdeling) knyttet det direkte til mobbing og papirene derfra viser at hun var plaget av flashbacks til mobbeepisoder.
Egne undersøkelser
Statsforvalteren skriver at over en periode på fire år «gjennomførte skolen ulike undersøkelser for å finne ut hva som var hennes egen opplevelse av skolemiljøet og de faktiske forhold knyttet til dette».
Emelys opplevelse og «de faktiske forholdene» omtales altså som to ulike størrelser.
- Det er elevens subjektive opplevelse som skal legges til grunn. Det statsforvalteren skriver føles som et skritt tilbake - at de voksne skal omdefinere det eleven opplever, sier advokat Totland.

Emely (12) døde: - Ikke lovbrudd
Dagbladet spør statsforvalteren i Rogaland hvorfor ikke Emelys opplevelse er lagt til grunn.
- Slik vi ser det, lyttet skolen til både Emely og foreldrene. Samtidig har skolens egne undersøkelser og observasjoner gitt skolen et mer utfyllende bilde av Emelys skolemiljø. Det er en objektiv vurdering som skal ligge til grunn for skolens valg av tiltak, svarer utdanningsdirektør Skogerbø.
Statsforvalteren omtaler altså skolens vurdering som objektiv.

Skjult mobbing
Totland mener, i motsetning til Statsforvalteren i Rogaland, at skolen ikke har oppfylt sin plikt når tiltakene de har satt inn ikke fører til bedring.
Opplæringsloven slår fast: «Når en elev sier at skolemiljøet ikke er trygt og godt, skal skolen så langt det finnes egnede tiltak sørge for at eleven får et trygt og godt skolemiljø.»
- Det kan nesten ikke sies mer tydelig enn det – det er elevens opplevelse som skal legges til grunn, sier Totland.
Mobbing kan være skjult. Det at de voksne ikke ser mobbingen, behøver ikke bety at det ikke skjer, mener advokat Totland. Som eksempel, på generelt grunnlag, viser hun til at særlig jenters mobbing kan være skjult for de voksne. Dette har hun sett både gjennom arbeid i Konfliktrådet, med klienter og gjennom egen erfaring som mor.
- Jentemobbing er ekstremt subtil. Den er utrolig vanskelig for voksne å oppdage. Selvfølgelig svarer ikke barna at «vi fryser henne ut» når de voksne spør, eller at «vi har laget en gruppe på Jodel hvor vi henger henne ut», sier Totland som et tenkt eksempel.

Advokaten er klar på at skolens aktivitetsplikt løper til eleven opplever at det er trygt på skolen. Hun sier det kan synes som at mye har gått galt i skolens og kommunens behandling av saken.
I flere av de 13 aktivitetsplanene skolen utarbeidet, kommer de med konkrete mobbetiltak.
- Det er et helt konkrete eksempler på at det Emely opplevde, var reelt. Men hvis skolen etter egne undersøkelser egentlig mener at det ikke foregår mobbing, er den kanskje vanskelig å komme til livs? spør Totland.
Hun omtaler det som «ganske spesielt» at skolens oppfatning var at Emely ikke ble mobbet av medelever.
- Uansett er det Emelys opplevelser som skal legges til grunn. Hun endte med å ta livet sitt, sier Totland.
Tiltakskrav
Marianne Skogerbø hos Statsforvalteren i Rogaland sier dette om skjult mobbing:
- Det er riktig at det kan forekomme skjult mobbing, både blant jenter og gutter. Skolen har etter vår vurdering dokumentert at de har undersøkt etter en faglig standard som er rimelig å forvente.

Anmelder to skoleansatte
I rapporten skriver Statsforvalteren i Rogaland:
«Dette betyr at det vil kunne være saker der skolen har fulgt reglene i opplæringsloven, selv om eleven ikke har et trygt og godt skolemiljø, og foreldrene og eleven eventuelt ønsker seg andre tiltak enn de skolen setter inn. Statsforvalterens vurdering er at Emelys sak er en slik sak.»
Statsforvalteren svarer ikke direkte på Dagbladets spørsmål om det er et krav at tiltakene som settes inn, fører til at mobbingen stopper. Skogerbø svarer at det er et krav at skolen «gjennomfører de aktivitetene som med rimelighet kan forventes i den konkrete saken».
Dagbladet har spurt rektor ved Dysjaland skule, Atle Tanum, hvorfor de ikke har lagt Emelys egen mobbe-opplevelse til grunn. Trodde ikke skolen på Emely?
- Saken ligger fortsatt til vurdering hos politiet, og jeg vil derfor ikke kommentere enkeltpåstander, svarer Tanum.
Tips oss om mobbing!
Har du tips eller opplysninger om denne saken?
.