Majorstua-drapet:

Ett spørsmål blir avgjørende

Mandag starter rettssaken mot Makaveli Lindén, som er tiltalt for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto i et kollektiv på Majorstua. Dette venter ham i retten.

Mandag starter rettssaken mot Makaveli Lindén, som er tiltalt for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto i et kollektiv på Majorstua. Dette venter ham i retten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Makaveli Lindén (22) mandag morgen inntar rettssal 207, er det starten på slutten for en to år lang drapssak. Om morgenen den 15. oktober i 2018 tok han seg inn i et kollektiv på Majorstua i Oslo, på jakt etter verdisaker.

Av de fire som bodde i kollektivet i Arbos gate, var bare Heikki Bjørklund Paltto hjemme. Etter kort tid ble 24-åringen knivstukket 45 ganger og drept.

Særlig ett tema blir sentralt under den fem dager lange rettssaken - svenske Lindéns psykiske tilstand da drapet fant sted.

Hør Dagbladets podcast «Rett på», om drapet på Majorstua.

Psykotisk tilstand

- Det fremgår av tiltalebeslutningen at påtalemyndigheten mener han har handlet i psykotisk tilstand og har derfor bedt om overføring til tvunget psykisk helsevern. Det betyr at vi på bakgrunn av det samlede bevisbilde mener det ikke i tilstrekkelig grad kan bevises at han var tilregnelig når han begikk de straffbare handlingene, sier statsadvokat Trude Antonsen.

Hun bekrefter at det er oppnevnt sakkyndige som vil belyse Lindéns psyke. I tillegg til 22-åringens forklaring, vil det også bli forklaringer fra vitner om funn på åstedet og hva som skjedde i minuttene før Heikki Bjørklund Paltto døde.

- Dette vil blant annet bli belyst av etterforsker, kriminaltekniker og legen som har foretatt obduksjon, sier Antonsen.

PÅ GUTTEROMMET: Hjemme hos Inger-Marie Bjørklund står gutterommet til Heikki urørt. Foto/video: Bjørn Langsem Vis mer

Tidligere ran blir tema

Så seint som i 2017, året før drapet i kollektivet på Majorstua, ble Lindén dømt for å ha ranet flere andre personer i et kollektiv i hjemmbyen Uppsala. I likhet med i Norge, ble det også her brukt kniv. Ingen kom imidlertid til skade.

- Hvor mye vil tiltaltes fortid, hans liv i Sverige og straffehistorikk bli tema?

- Tidligere straffehistorikk vil på vanlig måte bli dokumentert. Det har særlig betydning i forhold til reaksjonsspørsmålet, sier Antonsen til Dagbladet.

DREPT: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen, ble drept i i leiligheten sin på Majorstua. Foto: Privat.
DREPT: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen, ble drept i i leiligheten sin på Majorstua. Foto: Privat. Vis mer

Det er satt av fem dager til rettssaken i Oslo tingrett. Statsadvokaten forteller at Lindéns erkjennelse av å ha begått drapet, gjør at det settes av relativt kort tid til rettssaken.

- Selv om dette er en drapssak er det ingen grunn til å vidløftiggjøre bevisførselen utover det som anses nødvendig for å belyse faktum og reaksjonsspørsmålet. Tiltaltes erkjennelse og forklaring til politiet har hatt betydning i forhold til å kunne begrense vitneførselen, sier hun.

Forsvarer enig

Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sier til Dagbladet at hans klients psykiske helse vil bli svært sentralt når rettssaken starter mandag.

- Vi forholder oss til den rettspsykiatriske rapporten, og mener han må anses for å ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket, sier Storrvik til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer