Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ett steg nærmere riksrett for Rousseff

Et stort flertall i underhuset i Brasils nasjonalforsamling har stemt for at landets president Dilma Rousseff kan stilles for riksrett.

SPENNING: Store deler av Brasils befolkning fulgte med avstemningen om å stille landets president Dilma Rousseff for riksrett. Foto: EPA/LUIZ EDUARDO PEREZ
SPENNING: Store deler av Brasils befolkning fulgte med avstemningen om å stille landets president Dilma Rousseff for riksrett. Foto: EPA/LUIZ EDUARDO PEREZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rousseffs motstandere klarte å samle de nødvendige 342 stemmene - tilsvarende to tredeler - for at saken blir sendt videre til Senatet for endelig behandling.

Det var høy temperatur i forkant av den viktige avstemningen. Etter hvert som flere og flere av representantene i underhuset ga sine stemmer, ble det klart at det går mot en riksrettssak.

Da 400 stemmer var avgitt, erkjente Rousseffs arbeiderparti nederlag. Da hadde 297 stemt for riksrett, mens 103 stemte mot eller avsto fra å stemme.

- Kuppmakerne har vunnet her i underhuset, sa Jose Guimaraes, som er arbeiderpartiets leder i kammeret.

- Krigen ikke over Saken går nå videre til senatet, hvor den trolig vil bli behandlet i begynnelsen av mai. Også her er det krav om to tredels flertall.

- Presidentens regjering vedkjenner dette midlertidige nederlaget, men det betyr ikke at krigen er over. Kampen vil fortsette i gatene og i Senatet, sa Guimaraes.

Skjellsord fra begge sider og slagsmål markerte starten på møte i underhuset. Møtet startet med at folkevalgte fra begge leire kom med tilrop, og motstandere som dyttet hverandre på vei inn i salen. Deretter havnet flere representanter i basketak foran talerstolen.

I TRØBBEL: Brasils president Dilma Rousseff er kommet enda nærmere å bli stilt for riksrett. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
I TRØBBEL: Brasils president Dilma Rousseff er kommet enda nærmere å bli stilt for riksrett. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino Vis mer

Søndagens avstemning setter strek for flere dagers debatt blant de folkevalgte.

Upopulær Rousseff er blitt upopulær som følge av anklager om økonomiske misligheter i budsjettsaker og mistanke om innblanding i Petrobras-korrupsjonsskandalen.

Mange av de folkevalgte som stemte søndag er selv blitt tiltalt for korrupsjon. Ifølge organisasjonen Congresso en Foco er mer enn 300 av representantene, det vil si over halvparten av underhuset, under etterforskning for korrupsjon, bedrageri eller valgfusk.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart