Ett, to, ett, to, en støvel og sju sko!

En av fem soldater kan ikke regne, mens en av ti er svak i lesing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang har Forsvaret forsøkt å finne ut hvor flinke landets vernepliktige er til å lese, skrive og regne. Nærmere 800 rekrutter deltok i undersøkelsen ved Skjold garnison, og resultatet viser at matematikk er et stort problem for mange soldater. Så stort at det kan være en sikkerhetsrisiko.

- Vi har mye skrevet materiell som rekruttene må kunne lese og forstå - det er en helt klar sikkerhetsrisiko dersom de ikke makter det, sier oberstløytnant Dag Tvedt ved Forsvarets overkommando.

Kurs

- Disse soldatene trenger hjelp, til å takle førstegangstjenesten optimalt, men også til å takle arbeidslivet når de kommer ut. Det vil vi hjelpe dem til, sier Tvedt.

Siden 1955 har Forsvaret drevet med voksenopplæring, men det er bare nå nylig at den startet med grunnleggende lese- og skrivetrening. I 2000 deltok nærmere 400 rekrutter på denne typen kurs.

Hoderegning

Tvedt har ansvar for velferd og opplæring i Forsvaret, og sier at undersøkelsen viser at mange rekrutter trenger mer hjelp til grunnleggende skolering enn man har vært klar over.

  • 10 prosent av rekruttene har problemer med å lese. Noen leser seint, mens andre har vansker med å forstå det de leser.
  • 6 prosent av soldatene sliter med rettskriving.
  • Det aller største problemet er matematikk, hvor 20% har store problemer.
  • Mange har problemer både med lesingen og matematikken.

- Jeg tror mye av problemet her ligger i hoderegningen. Unge i dag er ikke vant til å tenke tall. Det blir ekstra vanskelig når de leser så seint at en skrevet matteoppgave mister mening litt ut i den første setningen, sier Nils P. Fjeldstad, rådgiver i Voksenopplæringen i Forsvarets overkommando.

REGNEPROBLEMER: For første gang har Forsvaret forsøkt å finne ut hvor flinke landets vernepliktige er til å lese, skrive og regne.