Ett tre blåste over ende - så var hele Italia uten strøm

Ett eneste tre som blåste ned og kuttet en kabel, skal være årsaken til strømkaoset som rammet Italia natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten hele landet - og dets 57 millioner innbyggere - ble plutselig mørklagt. Lyset forsvant i alle de store byene midt på natta i går.

Folk satt fast i heiser og på T-baner. Trafikklysene sluttet å virke. 110 tog med 30000 passasjerer, stoppet brått, og fly ble forsinket og kansellert. Først utpå dagen i går kom strømmen tilbake til Roma og flere andre av storbyene.

I dag begynner myndighetene å forstå hvor heldige de egentlig var, at det var strømbrudd på en søndag og ikke på en vanlig arbeidsdag.

Spøkelsesby

Norske Mona Thorbjørnsen opplevde strømbruddet. Hun satt i plaskende regnvær i tre timer på en fortauskafé i Roma.

- Plutselig gikk alt lys rundt oss. Vi sto midt i Roma, plutselig ble alt stummende mørkt. Det var som en spøkelsesby, sier Mona Thorbjørnsen. Hun ferierer for tida hos søsteren Thale (25) og venninnen Maria Gustavsson (22) i en liten landsby utenfor Roma. Lørdag bestemte den norske jentegjengen seg for å dra til hovedstaden for å hygge seg. Det skulle bli en uhyggelig opplevelse for venninnene.

- Denne helga feires «Den hvite natta» i Roma. Da er alle museer, kinoer og utesteder oppe hele natta, og gatene var derfor fulle av folk. I 03-tida begynte det å regne, så vi var på vei mot metroen da det sa «poff». Alt lys gikk, og alle bilalarmer begynte å pipe. Jeg er ganske glad vi ikke satt fanget på metroen da, sier Maria.

I 06-tida ble den norske jentegjengen hentet av ei venninne med bil. Først ute på formiddagen kom strømmen igjen.

Uvær

Søndag var vindfallet den nærmeste forklaringen på et av de alvorligste strømbruddene i Italia noensinne. Imidlertid er det fortsatt uklart hvordan noe så enkelt kunne skape slikt kaos.

Rundt 20 prosent av Italias strømforsyning kommer fra landets naboer i nord - Frankrike, Sveits og Østerrike. Søndag opplyste ATEL, et av de største kraftselskapene i Sveits, at et tre som var feid over ende av sterk vind, hadde falt ned på og ødelagt en større kraftlinje som transporterer strøm fra Sveits til Italia.

HIMMELSK SYN: Romas «skyline», med St. Peterskirken i sentrum, var et vakkert skue utpå morgenkvisten i går. De fleste av Italias 57 millioner innbyggere skal ha blitt rammet av strømbruddet.