Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ett uoppklart drap er ett for mye»

Riksadvokaten er bekymret over de mange uoppklarte drapene i Norge, mens justisminister Hanne Harlem mener tallet ikke er urovekkende høyt. - Men ett uoppklart drap er ett for mye, sier justisministeren til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har nedsatt et såkalt drapsutvalg for å se om jakten på de mange morderne kan bli bedre.

- Vi ser med bekymring på de relativt mange uoppklarte drapene i Norge. Men jeg tror nok vi må se i øynene at det fra tid til annen dukker opp drapssaker som ikke blir oppklart. Vi har likevel nå satt ned et utvalg som skal vurdere situasjonen, sier assisterende riksadvokat Hans-Petter Jahre.

Aggressive forsvarere

Utvalget, som er i kartleggingsfasen, ledes av førstestatsadvokat Walter Wangberg. Han sier til Dagbladet at sentrale tema for utvalgets arbeid blant annet blir etterforskningsmetoder, ekspertbruk, forsvarernes rolle, lønnsspørsmål og ikke minst hvordan drapsmennene oppfører seg.

Det er ventet at utvalget vil komme med flere forslag til forbedringer. Ett av forslagene kan være å skifte ut etterforskere dersom det går lang tid. Et annet kan bli å styrke bistandsorganet Kripos med jurister.

- Det er bekymringsfullt at man tidligere hadde tilnærmet hundre prosent oppklaringsprosent. Vi ser en utvikling mot at sakenes karakter endrer seg. For eksempel er ikke de tradisjonelle sjalusidrapene så dominerende lenger. Vi ser nå planlagte drap, kanskje med en gjerningsmann som ikke kommer fra lokalmiljøet. Det gir nye utfordringer, sier Wangberg.

Førstestatsadvokaten er enig med dem som mener at forsvarerne er blitt mer aggressive.

- Det er ikke tvil om at mer aggressive forsvarere er blitt et problem. Vi har sett at de siktede nekter å forklare seg. Dette er forsvarerne medvirkende til. Noen forsvarere definerer rollen sin svært bredt. Det kan være en grunn for advokatene til å se nærmere på det etiske i dette, mener Wangberg.

- Har det gått for langt?

- Ja, jeg synes det.

Ros fra Harlem

Assisterende riksadvokat Hans-Petter Jahre sier at de nå avventer utvalgets vurderinger. Han utelukker imidlertid ikke at det også kan bli satt i gang andre tiltak.

- Det er vanskelig å si noe mer om det før vi får analysene til arbeidsgruppa. Men vi har uansett et bestemt inntrykk av at det ikke står på ressurser, sier Jahre.

Også Kripos skal nå se nærmere på sine rutiner, selv om justisminister Hanne Harlem gir etterforskerne svært gode skussmål.

- Det ser ut til at de fleste drapene i Norge blir oppklart over tid. Jeg har ikke inntrykk av at antall uoppklarte drap i Norge er urovekkende høyt, men ett uoppklart drap er ett for mye, sier Harlem til Dagbladet.

Hun mener intensiteten og kvaliteten i dagens drapsetterforskning er god.

- Når det skjer drap her i landet, skorter det ikke på ressurser, personell eller penger. Disse sakene er veldig høyt prioritert i politiet, og de beste etterforskerne settes på sakene, sier Harlem.

Justisministeren skal forelegges resultatene fra drapsutvalget, hvis det dreier seg om endring av lovverket.

<B>- De beste etterforskerne settes på sakene, mener justisminister Hanne Harlem, som ikke mener antall uoppklarte drap i Norge er urovekkende høyt.