Vannkrise på Askøy:

Ettåring omkom: - Rapporten gir ikke alle svar

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten kan bakteriene fra vannet ha hatt betydning for dødsfallet.

BLODFORGIFTNING: I den foreløpige obduksjonsrapporten kommer det fram at campylobacter kan ha ført til et alvorlig utfall av en streptokokkinfeksjon. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BLODFORGIFTNING: I den foreløpige obduksjonsrapporten kommer det fram at campylobacter kan ha ført til et alvorlig utfall av en streptokokkinfeksjon. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

For snart to uker siden døde en liten gutt (1) på Askøy. Dødsfallet ble umiddelbart satt i sammenheng med drikkevannskrisa i kommunen, hvor vannet har blitt infisert med campylobacter. Dødsårsaken var derimot ukjent, fram til mandag morgen.

I en pressemelding delte politiet resultatet av den foreløpige obduksjonsrapporten. Her kom det fram at det er påvist to bakterietyper; streptokokker og campylobacter.

Per i dag vurderer rettsmedisineren at streptokokkene har medført en blodforgiftning som har forårsaket døden. Samtidig understrekes det at begge bakterietyper kan ha hatt betydning for dødsfallet.

- Ikke alle svar

Politiet fikk foreløpig obduksjonsrapporten torsdag ettermiddag, og har i helga gjennomgått rapporten med den avdøde ettåringens foreldre og deres bistandsadvokat.

Foreldrene er informert om at politiet går offentlig ut med det foreløpige resultatet.

- Den midlertidige rapporten gir oss en del svar, men ikke alle svar. Jeg har ikke noe å tilføye politiets pressemelding nå. Familien ønsker fred og ro i denne vanskelige tiden, sier deres bistandsadvokat, Kjetil Ottesen til Dagbladet.

Beklager

Varaordfører i Askøy kommune, Bård Espelid, forteller til Dagbladet at kommunen tar pressemeldingen til etterretning.

- Den bidrar til å minne oss på alvoret i saken og situasjonen vi har i Askøy kommune. Jeg ønsker på vegne av kommunen å beklage sterkt for at vi ikke har vært i stand til å forsyne innbyggerne med vann og har levert infisert drikkevann. Det skulle aldri skjedd.

- Vi uttrykker vår omtanke og dypeste medfølelse til de som har blitt hardt rammet av smitten som drikkevannet har båret med seg, legger han til.

Ifølge varaordføreren har kommunen fått tilbakemeldinger fra befolkningen og fra pårørende rammet av utbruddet.

- Det entydige budskapet fra dem er at dette aldri må skje igjen. Det budskapet er så tydelig, og det er viktig at organisasjonen Askøy kommune tar dette inn over seg, sier Espelid.

VARAORDFØRER: Bård Espelid avbildet mens han snakket med pressen. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
VARAORDFØRER: Bård Espelid avbildet mens han snakket med pressen. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Alt skal komme på bordet

I tillegg til etterforskningen av ettåringens dødsfall, undersøkes også dødsfallet til en 72 år gammel kvinne fra Askøy. Samtidig har politiet iverksatt etterforskning for å undersøke om kommunen kan ha brutt drikkevannsforskriften.

- Jeg vil legge vekt på at det vil komme et tilsyn fra flere ulike enheter, blant annet fylkeskommunelegen, sier Espelid i forbindelse med etterforskningen av drikkevannsforskriften.

Han forteller at kommunen kommer til å bidra til at «all informasjon som etterspørres og realiteter som ønskes skal komme på bordet».

- Kommunen vil at alle forhold og aspekter i denne saken skal komme på bordet slik at vi forstår hva som har skjedd og forhindrer at det noen gang skjer igjen.

Ukjent kilde og årsak

Det har blitt slått fast at bakterien i vannet mest sannsynlig kommer fra dyreavføring. Foreløpig er det ukjent hva slags dyr det er snakk om.

- Per dags dato kan vi ikke spesifikt si hvilket dyr det kommer fra. Det jobbes med analyser av avføring. I løpet av dagen skal vi orientere oss når resultatene vil foreligge og hva de eventuelt kan fortelle.

Det er ikke sikkert det er mulig å fastslå dette med full sikkerhet, understreker han.

Det jobbes også fortsatt med å finne ut av hvordan bakterien kan å funnet veien inn i høydebassenget.

- Det er jo en ting vi jobber med å forstå. Nå vil vi avklare om tilsynsmyndigheter har interesse i vannet som er der. Hvis ikke kan vi starte å tømme bassenget, slik at fagfolk kan gå inn og vurdere tilstanden og finne ut om vi har hatt gjennomgående sprekker.