Vannkrise på Askøy:

Ettåringen hadde to bakterietyper - døde av blodforgiftning

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten har streptokokker medført en blodforgiftning som har forårsaket døden.

ASKØY: Dette er døren inn til det smittebærende vannmagasinet på Øvre Kleppe. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
ASKØY: Dette er døren inn til det smittebærende vannmagasinet på Øvre Kleppe. Foto: Eivind Senneset, DagbladetVis mer

Søndag ettermiddag ble de klart at 176 pasienter fra Askøy har fått påvist Campylobacter. Blant disse pasientene er den ett år gamle gutten som døde onsdag 5. juni, men dødsårsaken har ikke blitt bekreftet før nå.

I en pressemelding mandag morgen informerer Vest politidistrikt at konklusjonen i den foreløpige obduksjonsrapporten er at dødsfallet har sammenheng med infeksjon hos ettåringen.

To bakterier

- Det er foreløpig påvist to bakterietyper; Streptokokker gruppe A og Campylobakter jejuni, skriver politiet.

Hver for seg utgjør de to bakterietypene liten fare for ellers friske mennesker, men kan gi alvorlige komplikasjoner for mennesker som av ulike grunner har nedsatt immunforsvar eller allmenntilstand.

Per i dag vurderer rettsmedisineren at streptokokkene har medført en blodforgiftning som har forårsaket døden.

- Det foreligger ikke holdepunkter for at campylobakter har medført blodforgiftning. Campylobakter i tarm kan medføre nedsatt almenntilstand og dermed disposisjon for et alvorlig utfall av en streptokokkinfeksjon. Dette vil bli vurdert nærmere i den endelige obduksjonsrapporten.

Det at ettåringen har hatt begge bakterietyper samtidig kan ha hatt betydning for dødsfallet. Det understrekes at streptokokkene ikke har noen kobling til drikkevannet.

- Veldig tøft

Politiet fikk foreløpig obduksjonsrapporten torsdag ettermiddag, og har i helgen gjennomgått rapporten med den avdøde ettåringens foreldre og deres bistandsadvokat.

Foreldrene er informert om at politiet går offentlig ut med det foreløpige resultatet.

I forrige uke fortalte foreldrenes bistandsadvokat Kjetil Ottesen til Dagbladet at foreldrene har det tungt.

- Foreldrene har det veldig tøft i en tung tid og ønsker mest mulig fred og ro, sa han.

Har fått svar på vannprøver

I går bekreftet varaordfører i Askøy kommune, Bård Espelid, at kommunen har fått svar på hva som kan være årsaken til vannskandalen.

- Vi har fått vannprøvene fra høydebassenget, og prøvene viser etter all sannsynlighet at avføringen fra dyr har forurenset bassenget, sa han til Dagbladet.

Espelid fortalte også at det kan ta fem til seks uker før drikkevannet friskmeldes.

Ifølge Haukeland universitetssykehus har 176 pasienter fått påvist Campylobacter, men det er anslått at rundt 2000 personer har blitt syke.

To dødsfall

Torsdag forrige uke ble det kjent at også en 72 år gammel kvinne fra Askøy døde. Kvinnen ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helga, og har fått påvist Campylobacter.

Det har samtidig blitt opplyst at kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse.

- Det fikk dessverre et tragisk utfall. Det gjør veldig dypt inntrykk, og tankene går først og fremst til familien som er berørt, sa Espelid til Dagbladet.

Samme dag opplyste politiet at det vil gjennomføres obduksjon og rutinemessing etterforskning av saken. Politiet etterforsker også kommunen for eventuelle brudd på drikkevannsforskriften.

Mange kokevarsler

Askøys kriseteam har vært i full beredskap siden kommunen gikk ut med et kokevarsel til innbyggerne. Kommunen har stått under et enormt press, og Espelid fortalte i forrige uke at de ansatte føler seg overvåket.

Tekstmeldinger som Dagbladet fikk tilgang på forrige uke, viser at kommunen har sendt ut minst seks kokevarsler og flere påminnelser om kokevarsel fra 2017 til 2019. Kommunen skal gå gjennom alle kokevarslene som har blitt sendt ut de siste tre åra og angi årsaken for varslene.

En av dem som har blitt syke, har tidligere fortalt til Dagbladet at familien har opplevd magetrøbbel to ganger tidligere i forbindelse med kokevarsel. Kommunen har derimot avslått at tidligere meldinger til befolkningen med pålegg om koking av vann ikke har noe med denne saken å gjøre.

Likevel er det ikke å stikke under en stol at vannkvaliteten har vært et stort tema for innbyggerne i kommunen de siste åra. Ti personer har siden januar i år kontaktet kommunen skriftlig med spørsmål knyttet til drikkevannsforsyningen eller kvaliteten på drikkevannet.

Scorer dårlig på vannundersøkelse

En undersøkelse fra interesseorganisasjonen Norsk Vann viser at bare fire kommuner havnet under Askøy i en undersøkelse der kommunenes vannforsyning ble vurdert ut fra ulike kriterier.

Undersøkelsen omfatter 81 kommuner i åra 2015-2017. Askøy scorer dårlig på to kriterier: Kommunen mangler alternative forsyningskilder, og ledningsnettets funksjon er ikke god nok, skriver TV 2.

Askøy fikk imidlertid grønt lys på det viktigste området i denne målingen, nemlig at drikkevannet var hygienisk betryggende.