Etter 10 år i Norge er 1 av 2 flyktninger fortsatt uten jobb

Flyktninger når aldri samme sysselsetting som resten av samfunnet, viser tall fra SSB.

LAVERE SYSSELSETTING: Flyktninger til Norge oppnår aldri samme grad av sysselsetting som samfunnet forøvrig, viser tall fra NIBR. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto
LAVERE SYSSELSETTING: Flyktninger til Norge oppnår aldri samme grad av sysselsetting som samfunnet forøvrig, viser tall fra NIBR. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tall fra NIBR og SSB viser at flyktninger til Norge aldri når samme grad av sysselsetting som samfunnet ellers. 

Etter ti år i Norge er fortsatt en av to flyktninger ikke sysselsatt. I samfunnet generelt står 3 av 10 i samfunnet uten jobb, ifølge tallene.

Tallene viser også hvor lang tid flyktninger bruker på å komme seg ut i arbeidsmarkedet: Det er først etter seks år i landet at flyktninger når en sysselsettingsgrad på femti prosent. 

10 år 1 av 2 i jobb Før dét er sysselsettinga betydelig lavere. Og mange forblir arbeidsledige.

Tallene gjelder SSBs definisjon av sysselsetting, som betyr minst én time arbeid. Dem som er fraværende grunnet sykdom gjeldes også som sysselsatt. Personer på sysselsettingstiltak med lønn fra arbeidsgiver klassifiseres også som sysselsatte. 

- Veldig få flyktninger er i jobb i løpet av de første to åra. Det skyldes at de går i obligatorisk introduksjonsprogram. Etter noen få år stiger sysselsettinga ganske fort opp til 50 prosent og flater deretter ut, sier Kristian Tronstad, forsker ved By- og regionforskningsinstituttet (NIBR).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer