Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsmysterium

Etter 103 år er krigsmysteriet nesten løst - men årsaken til ulykken fortsatt ukjent

Siden 1914 har det vært 13 søk etter ubåten.

MILITÆRT MYSTERIUM: Australias mest langvarige militære mysterium har blitt løst etter at vraket av HMAS AE1 har blitt funnet. Foto: Australian Department of Defense / AP / NTB Scanpix
MILITÆRT MYSTERIUM: Australias mest langvarige militære mysterium har blitt løst etter at vraket av HMAS AE1 har blitt funnet. Foto: Australian Department of Defense / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For 103 år siden forsvant ubåten HMAS AE1, Australias første ubåt, uten et eneste spor. Det var ingen vitner, og den forsvant uten et eneste nødrop.

Hvor ubåten ble av, har vært et stort mysterium - fram til nå.

Nå har Australias mest langvarige militære mysterium blitt løst etter at vraket har blitt funnet. Det gjenstår bare å finne ut av hva som forårsaket ulykken.

13 søk
Siden 1914 har mysteriet om skjebnen til ubåten har satt i gang 13 søk. I nyere tid har søk etter ubåten foregått både i 2013 og i 2014, men ubåten ble altså ikke funnet før i slutten av 2017.

Det siste søket begynte forrige uke, og funnet har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Blant annet BBC, The Guardian og SkyNews har omtalt det store funnet.

VRAKET: En undersjøisk drone ble brukt i søket etter vraket. Foto: Australian Department of Defense / AP / NTB Scanpix
VRAKET: En undersjøisk drone ble brukt i søket etter vraket. Foto: Australian Department of Defense / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det 800 tonn tunge fartøyet ble funnet på mer enn 300 meters dyp utenfor kysten av Duke of York Island i Papua Ny-Guinea, skriver The Sydney Morning Herald.

Fartøyet, som forsvant 14. september 1914, var det første allierte ubåttapet i 1. verdenskrig. Det ble funnet av letefartøyet Fugro Equator som også ble brukt av Australia i søket etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines. ​

Ubåten ser ut til å være godt bevart og i ett stykke. Ifølge BBC er ikke ubåtens eksakte lokasjon blitt offentliggjort for å beskytte den. Det skal ikke være planlagt å frakte den til Australia med det første.

Mannskap på 35
AE1 seilte fra Portsmouth i England i februar 1914 og nådde Sydney i mai. Ubåten var den første av to E klasse-ubåter bygget for den australske marinen i England. Den deltok i operasjoner som førte til okkupasjonen av daværende Tysk Ny-Guinea.

Torpedobåten HMAS Parramatta var den siste som hadde kontakt med AE1, klokka 14.30 den skjebnesvangre dagen. Denne kontakten plasserte ubåten i området utenfor kysten av Duke of York Island.

FUNNET: HMAS AE1 ble funnet utenfor Papua Ny- Guinea Foto: Australian Department of Defense via AP / NTB scanpix
FUNNET: HMAS AE1 ble funnet utenfor Papua Ny- Guinea Foto: Australian Department of Defense via AP / NTB scanpix Vis mer
KRIGSMYSTERIUM: Ubåten har vært savnet siden 1. verdenskrig. Foto: Australian Department of Defense via AP / NTB scanpix
KRIGSMYSTERIUM: Ubåten har vært savnet siden 1. verdenskrig. Foto: Australian Department of Defense via AP / NTB scanpix Vis mer

Landsbyboere i området på denne tiden snakket om et monster eller en «djevelfisk», som dukket opp og forsvant raskt i vannet.

AE1 hadde et mannskap på 35 om bord fra Australia, Storbritannia og New Zealand.

Det var alltid antatt at AE1 ikke var et offer for fienden, da det eneste tyske fartøyet i nærheten på dette tidspunktet skal ha vært et lite skip. Siden vraket, olje eller lik aldri ble funnet, var det også antatt at AE1 sank intakt, mest sannsynlig etter å ha truffet et rev som slo hull i trykkskroget. ​

Om dette skjedde eller ikke har aldri blitt offentlig bekreftet.

Betydningsfullt funn
Torsdag annonserte forsvarsminister Marise Payne at ubåten har blitt funnet.

- Etter 103 år er Australias eldste maritime mysterium løst. Dette er ett av de mest betydningsfulle funnene i Australias maritime historie. Tapet av AE1 i 1914 var en tragedie for vår den gang så unge nasjon, sa forsvarsminister Payne til pressen i Sydney.

Payne sa hun håpet funnet vil hjelpe etterforskere med å finne årsaken til at ubåten sank.

BEKREFTET: Forsvarsminister Marise Payne bekreftet funnet torsdag. FOTO: AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN
BEKREFTET: Forsvarsminister Marise Payne bekreftet funnet torsdag. FOTO: AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN Vis mer

- Jeg tror virkelig at dette vil bringe fred til familier og etterkommerne til mannskapet som mistet livene sine om bord. Kanskje vi en gang kan oppdage hva som forårsaket at ubåten sank, sa Payne.

En minnestund ble hold til ære for mannskapet som døde om bord. Ifølge Payne skal regjeringen ha inngått diskusjoner om å etablere et permanent minnested i nærheten av vrakfunnet, skriver The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!