Krigsmysterium

Etter 103 år er krigsmysteriet nesten løst - men årsaken til ulykken fortsatt ukjent

Siden 1914 har det vært 13 søk etter ubåten.

MILITÆRT MYSTERIUM: Australias mest langvarige militære mysterium har blitt løst etter at vraket av HMAS AE1 har blitt funnet. Foto: Australian Department of Defense / AP / NTB Scanpix
MILITÆRT MYSTERIUM: Australias mest langvarige militære mysterium har blitt løst etter at vraket av HMAS AE1 har blitt funnet. Foto: Australian Department of Defense / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For 103 år siden forsvant ubåten HMAS AE1, Australias første ubåt, uten et eneste spor. Det var ingen vitner, og den forsvant uten et eneste nødrop.

Hvor ubåten ble av, har vært et stort mysterium - fram til nå.

Nå har Australias mest langvarige militære mysterium blitt løst etter at vraket har blitt funnet. Det gjenstår bare å finne ut av hva som forårsaket ulykken.

13 søkSiden 1914 har mysteriet om skjebnen til ubåten har satt i gang 13 søk. I nyere tid har søk etter ubåten foregått både i 2013 og i 2014, men ubåten ble altså ikke funnet før i slutten av 2017.

Det siste søket begynte forrige uke, og funnet har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Blant annet BBC, The Guardian og SkyNews har omtalt det store funnet.

Det 800 tonn tunge fartøyet ble funnet på mer enn 300 meters dyp utenfor kysten av Duke of York Island i Papua Ny-Guinea, skriver The Sydney Morning Herald.

Fartøyet, som forsvant 14. september 1914, var det første allierte ubåttapet i 1. verdenskrig. Det ble funnet av letefartøyet Fugro Equator som også ble brukt av Australia i søket etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines. ​

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer