Etter 11. september

I morgen begynner et nytt år. Men det gamle tok slutt 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det bildet som for alltid vil være forbundet med år 2001, viser to passasjerfly som forsvinner inn i tårnene på World Trade Center 11. september.

Inntil da kunne man i Vesten innbille seg at vi lever i et område beskyttet av teknologi, med orden og relativ velferd. Vår moderne kapitalisme hadde nok sine mørke sider, men i det store og hele ville den bidra til utvikling og vekst i hele verden, et mål som jo alle mennesker måtte dele.

Utstyrt med noe så enkelt og primitivt som skrutrekkere og lommekniver klarte en håndfull fanatikere å forvandle symbolene for verdenskapitalismens seiersgang til rykende ruiner, som skjulte omkring 3000 lik.

At president Bush seinere har brukt angrepet som argument for å bygge et avansert rakettskjold, sier mer om hans evne til å forsvare sitt og det militærindustrielle kompleksets hjertebarn, enn om militære og politiske realiteter.

Men hvem er da fienden? I første omgang bin Laden og hans terrornettverk, bombingen av Afghanistan synes å ha uskadeliggjort ham og i de t minste svekket al-Qaida. I Vesten har statsledere og opinionsdannere hevdet at det ikke er islam som er fienden, men terrorismen. For Osama bin Laden er det omvendt: Han vil en krig mellom Vesten og den islamske verden. Foruroligende nok synes det som om han har flere tilhørere blant muslimene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer