John Hinckley jr. ute i samfunnet

Etter 12 948 dager i forvaring er Reagans attentatmann sluppet fri

Skal flytte hjem til sin 90 år gamle mor. 

SLUPPET LØS: Ifølge lokale medier ble han sluppet fri fra St. Elizabeth Hospital i Washington lørdag, 12 948 dager etter hans forsøk på å drepe den amerikanske presidenten. Foto: REUTERS/Brendan Smialowski/File Photo
SLUPPET LØS: Ifølge lokale medier ble han sluppet fri fra St. Elizabeth Hospital i Washington lørdag, 12 948 dager etter hans forsøk på å drepe den amerikanske presidenten. Foto: REUTERS/Brendan Smialowski/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): John Hinckley, mannen som skjøt Ronald Reagan for 35 år siden, er utskrevet fra en psykiatrisk institusjon i Washington.

ATTENTAT: Hinckley skjøt og såret Reagan og tre andre, blant dem presidentens pressesekretær James Brady 30. mars 1981. Foto: AFP
ATTENTAT: Hinckley skjøt og såret Reagan og tre andre, blant dem presidentens pressesekretær James Brady 30. mars 1981. Foto: AFP Vis mer

Det opplyser hans advokat Barry Levine til Washington Post lørdag.

En føderal domstol besluttet i juli at 61-åringen skal flytte hjem til sin 90 år gamle mor i delstaten Virginia. Hinckleys advokater fikk medhold i at klienten er klar til å vende tilbake til samfunnet.

Utilregnelig

Ifølge lokale medier ble han sluppet fri fra St. Elizabeth Hospital i Washington lørdag, 12 948 dager etter hans forsøk på å drepe den amerikanske presidenten.

Drapsforsøket på presidenten rystet USA, og amerikanerne ville at attentatmannen skulle få en langvarig straff. Men Hinckley ble ikke funnet skyldig for attentatet på grunn av utilregnelighet.

Det rystet nasjonen, og startet en langvarig debatt om forbrytelse, straff og utilregnelighet i USA.

MED SIN MOR: En føderal domstol besluttet i juli at 61-åringen kan flytte hjem til sin 90 år gamle mor i delstaten Virginia. Her går han og moren inn i en bil. Foto: AP
MED SIN MOR: En føderal domstol besluttet i juli at 61-åringen kan flytte hjem til sin 90 år gamle mor i delstaten Virginia. Her går han og moren inn i en bil. Foto: AP Vis mer

Hinckley ble den gang diagnostisert med psykose og depresjon, begge tilstander som nå er i ferd med å slippe, ifølge Hinckleys leger, skriver ABC News.

Begrenset frihet

Hinckley skjøt og såret Reagan og tre andre, blant dem presidentens pressesekretær James Brady 30. mars 1981.

Reagans talsmann skutt i hodet i 1981, døde i dag 73 år gammel

Men Hinckleys frihet kommer med mange restriksjoner. Han har forpliktet seg til å gå i terapi og har totalforbud mot å snakke med mediene.

Allerede i 2003 fikk Hinckley dagpermisjon for å besøke sine foreldre i Washington-området.

Må følge strenge regler

Tre år senere fikk han anledning til å overnatte hos foreldrene, som da hadde flyttet til Williamsburg i Virginia, tre dager på rad. Det siste året har han kunnet være hjemme på det meste 17 dager på rad.

Han kan kjøre bil, men innenfor et begrenset område. I tillegg vil Secret Service følge ham i perioder og gjennomføre stikkprøver.

SLUPPET FRI: 12 948 dager etter hans forsøk på å drepe den amerikanske presidenten ble han sluppet fri lørdag. Foto: Zuma Press
SLUPPET FRI: 12 948 dager etter hans forsøk på å drepe den amerikanske presidenten ble han sluppet fri lørdag. Foto: Zuma Press Vis mer

Amerikanerne er splittet, er det han gjorde utilgivelig, eller er han bare en gammel mann som ikke lenger utgjør noen trussel for samfunnet.

Stalket Jodie Foster

Også tre andre, blant dem pressesekretær James Brady, ble såret i skytingen. Brady ble sittende i rullestol resten av livet.

Hendelsen utenfor et hotell i Washington var ifølge attentatmannen selv et forsøk på å imponere barneskuespilleren Jodie Foster, som han var sykelig opptatt av etter å ha sett filmen Taxi Driver.

Hickley så filmen minst 15 ganger da han var tidlig i 20- årene, og identifiserte seg med hovedrollen Travis Bickle, som ble spilt av Robert DeNiro.

JODIE FOSTER: ble spesielt kjent for rollen som en barneprostituert i thrilleren Taxisjåføren (1976), og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle for innsatsen. Foto: Colombia Pictures
JODIE FOSTER: ble spesielt kjent for rollen som en barneprostituert i thrilleren Taxisjåføren (1976), og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle for innsatsen. Foto: Colombia Pictures Vis mer

I filmen forsøker rollefiguren Bickle å beskytte den tolv år gamle prostituerte jenta som spilles av Jodie Foster. I filmen forsøker Bickle også å drepe en amerikansk senator, som ønsker å bli president.

Ville oppnå stjernestatus

Hinckley stalket Jodie Foster i flere år, han skrev brev, ringte henne, og meldte seg opp på et skrivekurs på Yale etter å ha lest at hun studerte der.

Etterhvert ble Hinckley overbevist om at han ved å drepe en president ville oppnå samme grad av stjernestatus som Jodie Foster, og at han på den måten kunne bli hennes likemann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer