Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter 12 år skal Angela Merkel egentlig rammes av en «overnaturlig» lov. Spørsmålet er om tyskerne likevel vil synes det er tryggest å ha «Mutti» ved roret

MER MUTTI: Når Angela Merkel stiller til valg neste år har hun sittet ved makten i 12 år. Spørsmålet er om Tyskland er klar for fire nye år med Mutti. Foto: AP / NTB Scanpix
MER MUTTI: Når Angela Merkel stiller til valg neste år har hun sittet ved makten i 12 år. Spørsmålet er om Tyskland er klar for fire nye år med Mutti. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avslutningen på 2016 kunne knapt blitt verre for Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

12 mennesker ble drept og 50 såret da tuniseren Anis Amri kjørte en kapret lastebil inn på det tradisjonsrike julemarkedet i Berlin 19.desember. Det innvandringskritiske partiet Alternativ für Deutschland (AfD) ventet ikke engang på en bekreftelse på at den mistenkte gjerningsmannen var asylsøker, før de la skylda på Merkels liberale grensepolitikk.

TATT: Etter flere dagers jakt på tunisiske Anis Amri ble den terrormistenkte 24-åringen skutt og drept i Milano natt til lille julaften. Amri ble stoppet i en kontroll og trakk pistol da politiet skulle se identifikasjonspapirene hans. Video: NTB Reuters Vis mer

Siden flyktningene fra blant annet det krigsrammede Syria strømmet til Europa for et drøyt år siden, har Tyskland tatt imot om lag 900 000 mennesker.

Det har blant annet gitt utslag på meningsmålingene ett år før valget. Støtten til det høyrepopulistiske AfD har økt til rundt 15 prosent nasjonalt, mens oppslutningen om Merkels konservative parti, CDU, har falt til 31,5.

- Med terrorangrepet står hun oppi en vanskelig situasjon ved inngangen til det nye året. Folk stiller spørsmål både ved hennes flyktningpolitikk og evne til å sikre egne borgere, sier forsker Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité og styrelder i Nupi til Dagbladet.

JULETERROR: Slik så det ut på julemarkedet i Berlin etter terrorangrepet rett før jul. Gjerningsmannen ble skutt og drept på flukt i Italia. Foto: Reuters / NTB Scanpix
JULETERROR: Slik så det ut på julemarkedet i Berlin etter terrorangrepet rett før jul. Gjerningsmannen ble skutt og drept på flukt i Italia. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Last woman standing

I løpet av året som har gått har Merkel vært vitne til hvordan både Storbritannias David Cameron, Frankrikes president Francois Hollande og Italia Matteo Renzi er blitt ofre for den samme populisme- og protestbølgen som gjorde at Donald Trump beseiret Hillary Clinton under den amerikanske valgkampen.

- Hun er faktisk snart den eneste gjensittende. Cameron er borte, Obama har bare uker igjen og Hollande forsvinner etter presidentvalget i mai. Derfor er hun «last woman standing». Derfor blir det hun som må framforhandle premisser og løsninger på alt fra Tyrkia, flyktningsituasjonen, brexit og til den vedvarende krisen i eurosonen, sier Bundt.

Spørsmålet er om 62 år gamle Merkel vil klare å håndtere disse internasjonale spørsmålene samtidig som hun sikrer seg nok oppslutning på hjemmebane og fire nye år som forbundskansler.

Tyrkisk pepper

Skal Merkel tangere tidligere forbundskansler Helmut Kohls rekordlange 16 år ved makten, er dette blant utfordringene hun må håndtere:

Hun må meisle ut en flyktning- og integreringspolitikk for dem som har kommet til Tyskland. Ikke bare møter Merkel motstand fra AfD, men også i egne rekker fra det kristenkonservative søsterpartiet i Bayern, CSU. De krever at Merkel begrenser innvandringen til 200 000 i året.

Utfordringene knyttet til flyktninger og integrering er felles for Europa, og hva tyskerne gjør vil trolig være toneangivende for andre land.

Merkel må også sørge for at Europa ikke får en tilsvarende flyktningstrøm. Og her er forholdet til Tyrkia helt avgjørende, blant annet fordi landet deler grense med Syria.

Problemet er at forholdet til Tyrkias autoritære president Recip Tayyip Erdogan er anstrengt.

MEKTIGE ERDOGAN: En av dem Angela Merkel må takle i året som kommer er Tyrkias autoritære presiddent Recip Tayyip Erdogan. Merkel er blitt beskyldt for å være for unnfallen overfor ham. Foto: AFP / NTB Scanpix
MEKTIGE ERDOGAN: En av dem Angela Merkel må takle i året som kommer er Tyrkias autoritære presiddent Recip Tayyip Erdogan. Merkel er blitt beskyldt for å være for unnfallen overfor ham. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Da den tyske komikeren Jan Böhmermann lagde satire om Erdogan og kalte ham «feig» og «superdum», ville Erdogan ha ham dømt for fornærmelsene. Da den tyske Forbundsdagen i juni vedtok en resolusjon som sa at Det osmanske rikets massemord på armenerne under første verdenskrig var folkemord, måtte folkevalgte med tyrkisk bakgrunn leve under politibeskyttelse.

Tyske parlamentarikere fikk heller ikke besøke de 250 tyske soldatene som er utstasjonert på den tyrkiske militærbasen Incirlik. Til gjengjeld fikk ikke Erdogan lov til å tale til sine tilhengere i Tyskland under en direktoverføring på stormskjerm som var planlagt i august etter kuppforsøket.

Kate Hansen Bundt mener dette viser hvilken krevende balansegang det er for Merkel. På den ene siden blir hun kritisert for å være for ettergivende for Erdogan. Samtidig er Tyskland og hele EU helt avhengige av Tyrkia for at flyktningsituasjonen skal holdes under kontroll.

- Forholdet til Tyrkia er betent, på samme tid som hun har tre millioner tyrkere i Tyskland å ta hensyn til, de fleste av dem Erdogan-tilhengere, sier Bundt.

Tryggest med «Mutti»?

- Er det en svekket Merkel vi vil se i året som kommer?

- Det er en svekket Merkel. Når hun stiller til valg i september har hun sittet ved makten i 12 år. Det er en nesten overnaturlig lov som tilsier at når ledere har sittet i over ti år, så gjør de noen feil. De blir litt isolert, litt mer immun mot hva andre sier, samtidig som det inntrer en tretthet i velgermassene, sier Bundt.

Spørsmålet er likevel om det finnes en reell utfordrer til Merkel.

- Hun har mye på sitt bord. Spørsmålet er om en tysk befolkning, som av historiske grunner er imot politiske eksperimenter, vil synes det er tryggest å ha «Mutti» ved roret. I realiteten er det ikke noe profilert alternativ. AfD vil uansett ikke få regjeringsmakt, sier Kate Hansen Bundt til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media