Etter 12 års krigføring i Afghanistan, står krigsherrer og Taliban klare til å ta over

Det er konklusjonen i kritisk norsk-dansk bok om Afghanistan-innsatsen.

20140206 Den norske journalisten Anders Sømme Hammer og den danske journalisten Carsten Jensen har skrevet bok sammmen om Afghanistan. "Alt dette kunne vært unngått". Sømme Hammer har bodd i Afghanistan siden 2007, og har skrevet flere bøker om landet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
20140206 Den norske journalisten Anders Sømme Hammer og den danske journalisten Carsten Jensen har skrevet bok sammmen om Afghanistan. "Alt dette kunne vært unngått". Sømme Hammer har bodd i Afghanistan siden 2007, og har skrevet flere bøker om landet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tolv års krig for et fritt og demokratisk Afghanistan forlater nesten alle utenlandske soldater snart landet.

Krigsherrer og Taliban står klare til å ta over.

Det skriver den norske journalisten Anders Sømme Hammer og den danske forfatteren Carsten Jensen i en kritisk bok om Afghanistan-oppdraget, «Alt dette kunne vært unngått», som blir utgitt onsdag.

De to har sammen reist i noen av Afghanistans uroligste områder og truffet mennesker som er merket av krigen og som nå ikke vet hvilken framtid de står overfor. Mange frykter for sitt liv.

Hammer og Jensen er svært kritiske til hvordan det internasjonale samfunnet fra første øyeblikk grep an oppdraget i Afghanistan. De mener det ble satset galt fra første stund og at det har ført til den sørgelige situasjonen som vi nå er kommet i.

Frykt og skuffelse De skriver at Vesten har gitt opp målsettingen med å knuse Taliban og mener at alle de fagre løftene om demokrati og kvinnefrigjøring har havarert.

Når de utenlandske soldatene, inkludert den norske styrken, nå forlater Afghanistan, sitter mange skuffede afghanere igjen.

Blant dem er kvinnene som trodde på løftene om frigjøring og likestilling, tolker og andre som hjalp de utenlandske styrkene og som nå frykter for livet, familiene som har mistet barn i NATOs bombeangrep og de etterlatte etter dem som har lidd den såkalte martyrdøden i kamp mot utlendingene.

- Ikke glemme I de vestlige hovedstedene er holdningen at man skal si minst mulig om effektene av innsatsen for at ikke fiaskoen hele oppdraget er, skal få for mye oppmerksomhet

Med boka si vil ikke de to forfatterne bare peke på hva som gikk galt og hvorfor. De har også som målsetting at Afghanistan ikke skal bli glemt når de utenlandske styrkene trekkes ut.

(NTB)