Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet ødela karrieren hans:

Etter 15 år snakker den tidligere toppolitikeren om det uløste drapet på den unge praktikanten

Gary Condit hevder politiet var ute etter å ta ham.

SAMMEN: Chandra Levy (t.v.) på kontoret til daværende kongressrepresentant Gary Condit i 2000 sammen med en annen praktikant, Jennifer Baker. Foto: POLARIS
SAMMEN: Chandra Levy (t.v.) på kontoret til daværende kongressrepresentant Gary Condit i 2000 sammen med en annen praktikant, Jennifer Baker. Foto: POLARIS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I mai 2001 forsvant Chandra Levy (24) sporløst fra Washington D. C.. Hun hadde da nylig sluttet som praktikant hos Federal Bureau of Prisons. Ett år seinere fant politiet likrester i Rock Creek Park, og slo full drapsalarm.

Saken slo ned som en bombe i det politiske USA. Søkelyset vendte seg raskt mot den mektige demokratiske kongressrepresentanten Gary Condit fra California. Han ble anklaget for å ha en affære med den unge kvinnen, som kom fra samme hjemby.

Selv nekter han stadig for at de hadde en affære. Likevel bidro saken sterkt til at han ikke klarte å vinne gjenvalg til Kongressen i 2003. Dermed forsvant han ut av toppolitikken.

Nå snakker han omsider offentlig om saken med talkshow-verten Dr. Phil.

Mulig ny etterforskning

I 2011 ble en annen mann, Ingmar Guandique, idømt til 60 år fengsel for drapet. Men i 2015 tok saken en ny vending. Guandique fikk innvilget en ny rettssak, og i juli i år slo påtalemyndigheten fast at de ikke lenger ville forsøke å få ham dømt på nytt.

DØMT, SÅ SLUPPET FRI: Ingmar Guandique ble i 2011 dømt til 60 år i fengsel for drapet på Levy, men i 2016 besluttet påtalemyndigheten at de ikke lenger hadde tilstrekkelig bevis. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin, File
DØMT, SÅ SLUPPET FRI: Ingmar Guandique ble i 2011 dømt til 60 år i fengsel for drapet på Levy, men i 2016 besluttet påtalemyndigheten at de ikke lenger hadde tilstrekkelig bevis. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin, File Vis mer

- Vi har konkludert med at vi ikke lenger kan bevise at Guandique begikk drapet, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten.

Det betyr at politiet kan komme til å gjenåpne sin etterforskning av saken.

Nå uttaler Condit seg for første gang på 15 år offentlig om saken. Hele intervjuet med talkshowverten Dr. Phil sendes etter planen torsdag.

- Hvor har du gjemt liket?

- Da jeg gikk gjennom flyplassen, kom folk opp til meg og spurte: «Hvor har du gjemt liket?». Andre ropte høyt «morder!», forteller Condit om tida etter at Levy forsvant.

Sammen med Breton Peace har Condit nå skrevet boka «Actual Malice: A True Crime Political Thriller» om saken.

- Etterforskningen gikk galt på alle måter du kan forestille deg. Politietterforskerne var ute etter å ta meg. Det var ting som var utenfor min kontroll, og det gikk veldig fort, sier Condit, som også beskriver etterforskningen som en «såpeopera».

Samtidig benekter han fortsatt at han hadde en affære med Levy.

- Jeg så henne én gang utenfor kontoret - på en restaurant. Også kom hun til min bolig én gang. Men det er ikke noe uavnlig ved at noen kom til boligen min. Mange gjorde det, sier Condit.

MED GORE: Gary Condit (t.h.), her sammen med daværende visepresident, Al Gore, var en svært mektig demokratisk politiker før karrieren tok slutt. Foto: POLARIS
MED GORE: Gary Condit (t.h.), her sammen med daværende visepresident, Al Gore, var en svært mektig demokratisk politiker før karrieren tok slutt. Foto: POLARIS Vis mer

Faren ringte

Han forteller også at Levys far kontaktet ham få dager etter at datteren forsvant i håp om få hjelp.

- Han visste at jeg var kongressrepresentant fra hans område, og han visste at datteren hadde besøkt kontoret mitt flere ganger, sier Condit til Dr. Phil.

Etterforskningen skal også ha avslørt at en av søkene som ble gjort på Condits datamaskin samme dag som Levy forsvant, var til administrasjonskontoret i Rock Creek Park - stedet der hun seinere ble funnet.

Condit ble også kritisert for å være svært lite hjelpsom overfor drapsetterforskerne.

Etter at Condit tapte gjenvalget til Kongressen, flyttet han og kona til Arizona hvor de startet franchise med iskremrestauranter i kjeden Baskin-Robbins. I 2008 ble de imidlertid saksøkt av kjeden for ubetalte franchiseavgifter og tapte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!