- Etter 22. juli har det oppstått et økt press på etterforsknings- og påtaleressurser

Det kan få alvorlige samfunnsmessige konsekvenser, frykter politimester. Støtter riksadvokatens slakt av politireformen.

KRITISK: Riksadvokat Tor Aksel Busch er svært kritisk til store deler av politireformen til politidirektør Odd Reidar Humlegård.Han får støtte av politimester i Follo Arne Jørgen Olafsen Foto: Jacques Hvistendahl
KRITISK: Riksadvokat Tor Aksel Busch er svært kritisk til store deler av politireformen til politidirektør Odd Reidar Humlegård.Han får støtte av politimester i Follo Arne Jørgen Olafsen Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksadvokat Tor Aksel Busch er svært kritisk til store deler av politireformen til politidirektør Odd Reidar Humlegård, går det fram av hans høringsuttalelse som ble offentliggjort i dag.

Han får støtte av ledende politimestre.

 - Min oppfatning er at Riksadvokaten med tyngde, og med både en juridisk, politifaglig og ideologisk tilnærming, fremfører et viktig korrektiv til Politianalysen, sier Arne Jørgen Olafsen, politimester i Follo politidistrikt, til Dagbladet.

- Det er liten tvil om at det i tiden etter 22. juli, og særlig etter Gjørv-kommisjonens rapport og nå Politianalysen, har oppstått et økt press på etterforsknings- og påtaleressurser. Over tid kan dette få alvorlige samfunnsmessige konsekvenser, sier Olafsen til Dagbladet.

- Jeg deler Riksadvokatens bekymring for den fremtidige håndteringen av mengdekriminaliteten.

Frykter saker vil drukne Politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt er selv kritisk til deler av den foreslåtte politireformen til politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Han roser riksadvokat Buschs betraktninger om reformen.

- Jeg ser at riksadvokaten deler flere av de oppfatningene som vi også har, og at han også har gitt noen nye perspektiver som jeg mener er av betydning. Riksadvokaten har gitt en veldig god høringsuttalelse, og jeg setter pris på at dette belyses i det videre arbeidet med politianalysen, sier Aas til Dagbladet.

- Han sier, fra sitt perspektiv, noe av det vi har sagt. Store saker i små distrikt blir små saker i store distrikt, sier Aas til Dagbladet — og illustrerer hvordan han frykter at saker som er viktige for folk vil drukne i de seks store politidistriktene Humlegård ønsker.

Frykter ikke diskusjon Aas frykter imidlertid ikke at den hissige diskusjonen om politireformen svekker folks tillit til politiet.

- Jeg oppfatter at det er veldig bra at vi i en demokratisk stat bryter mening om hva slags politi vi skal ha, og jeg tror folk skal være veldig glad for at vi har en prosess der vi har lov å mene. Den prosessen som pågår gir anledning til at alle kan mene noe om framtidens politi. Det er Per og Ali og Kari og Grete sitt politi vi former, sier Aas.

- Frykter du, som riksadvokaten, at etterforskningen av kriminalsaker kan bli svekket?

- Jeg synes at riksadvokaten med tyngde peker på problemstillinger det er all grunn til å ta på alvor, når man skal beslutte organiseringen av norsk politi.

GIR ROS: Også politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt - som selv har uttalt seg kritisk til den foreslåtte politireformen - roser riksadvokat Buschs betraktninger om reformen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GIR ROS: Også politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt - som selv har uttalt seg kritisk til den foreslåtte politireformen - roser riksadvokat Buschs betraktninger om reformen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer