Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk i Nord-Koreas Ryugyong

Etter 24 år sto plutselig lyset på i verdens høyeste, ubebodde hotell

- Interessant og gåtefullt. 

UNDER KONSTRUKSJON: Det skulle stå klart i 1989, men Ryugyong har i stedet blitt verdens høyeste, ubebodde hotell. Foto:  REUTERS/Damir Sagolj REUTERS/Damir Sagolj/NTB Scanpix
UNDER KONSTRUKSJON: Det skulle stå klart i 1989, men Ryugyong har i stedet blitt verdens høyeste, ubebodde hotell. Foto:  REUTERS/Damir Sagolj REUTERS/Damir Sagolj/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det 105 etasjes høye hotellet i Nord-Korea skulle for lengst stått ferdig, men pengemangel har ført til at det i stedet har stått urørt siden 1992. Nå står plutselig lysene på i øverste etasje, melder internasjonale medier.

Kornete TV-bilder viser et mørklagt bygg. Nesten helt i toppen lyser to rom, og et par etasjer lenger opp, lyser det i ett annet. Enda høyere opp blinker det som skal være et varslingslys for fly, ifølge NK News, som skriver nyheter om Nord-Korea fra Washington, USA.

Det ryktes ifølge NK News om at dette kan bety at det på nytt jobbes i det tomme hotellet, Ryugyong hotell. Avisa skriver at lyset kan stå på grunnet et besøk av en egyptisk direktør for et selskap som tidligere har utført arbeid på bygget, i 2011.

- Gåtefullt

Direktøren skal være Naguib Sawaris, som leder Orascom. I 2011 utførte gruppa etterarbeid på det 330 meter høye bygget; deriblant glassplater og en telefonmast, ifølge NK News.

Til sammenligning er Norges (nest) høyeste bygg - Radisson Sas-hotellet i Oslo - 117 meter.

Hotellet skal huse mer enn 3000 tomme rom, og bildene av de opplyste rommene skal være filmet i oktober av et kinesisk byrå.

BRÅSTOPP: Pengene tok slutt etter at hotellet ble påbegynt i 1987, og i 1992 sa det stopp. Siden har det stått tomt. Foto: ERIKSSON THOMAS  / Aftonbladet / NTB Scanpix
BRÅSTOPP: Pengene tok slutt etter at hotellet ble påbegynt i 1987, og i 1992 sa det stopp. Siden har det stått tomt. Foto: ERIKSSON THOMAS / Aftonbladet / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er veldig overrasket over å se lysene i toppen av Ryungyong. Kanskje Orascom har gjort mer der enn å bare gi bygget nye ruter. Det er interessant at de har skaffet et varslingslys for fly - om ikke ganske gåtefullt.

- Drakk te med diktatoren

Det sier Nord-Korea-analytiker Peter Ward fra Sør-Korea.

En uidentifisert kilde sier til avisa at lysene kan tyde på at bygget etter flere tiår nå kan komme til å bli jobbet videre på.

- Han er visstnok der for å besøke Ryugyong for å se om de skal jobbe der igjen, skal kilden ha sagt.

Naguib Sawaris, direktøren fra Orascom, har vært i Nord-Korea før. Ifølge Wall Street Journal drakk han te med den nå avdøde diktatoren Kim Jung-il for noen år siden. Sawaris skal ha sikret seg en avtale om å bygge ut det første mobilnettet i landet som nå styres av den omstridte diktatoren Kim Jung-un.

Bygget kalles ifølge internasjonale medier undergangens hotell og ligger i Pyongyang, Nord-Koreas hovedstad. Ifølge nordkoreanerne skulle bygget huse blant annet restauranter, hotellrom og leiligheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!