MYSTIKK: Det 105-etasjer høye og pyramideformede hotellet Ryugyong i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, har som mye annet i det lukkede regimet vært omfattet av mystiske historier. 30 år etter byggestart skal det nå være tegn til at hotellet kan komme til å åpne. Foto: Damir Sagolj/File Photo
MYSTIKK: Det 105-etasjer høye og pyramideformede hotellet Ryugyong i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, har som mye annet i det lukkede regimet vært omfattet av mystiske historier. 30 år etter byggestart skal det nå være tegn til at hotellet kan komme til å åpne. Foto: Damir Sagolj/File PhotoVis mer

Nord-Korea:

Etter 30 års mystikk er det plutselig bevegelse i «dommedagshotellet»

- Det så ut som om de var i ferd med å gjøre bygget klart for noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 30 år har Ryugyong, hotellet som skulle dokumentere Nord-Koreas angivelig vellykkede økonomi, vært under bygging.

Det 105 etasjer høye pyramideformede hotellet, som er kjent under navn som «Fantomhotellet» og «Dommedagshotellet», rager med sine 330 meter høyt over alle andre bygg i Nord-Korea.

Bygget, som er synlig midt i hovedstaden Pyongyang, er trolig også verdens mest omtalte ubebodde skyskraper. Men etter å ha samlet støv i flere tiår, er det nå tegn til at det mye omtalte «dommedagshotellet» snart kan komme til nytte, skriver The Telegraph.

- Planer om å åpne

Nye satellittbilder viser det som kan se ut som byggeaktivitet ved bygget, som skal ha over 350 000 kvadratmeter med gulvflate fordelt på over 3000 rom,

Avisa har snakket med den tyske turisten Till Mosler, som nylig besøkte Pyongyang. Han forteller at de nordkoreanske guidene som fotfulgte reisefølget skrøt av at byggeprosjektet snart var i mål.

- I løpet av mitt opphold så jeg at det var en del aktivitet ved inngangspartiet og området rundt. Det så ut som om de var i ferd med å gjøre bygget klart for noe. Guidene våre fortalte oss også at det finnes planer om å åpne deler av bygget opp for offentligheten og til kontorbruk. Men hele bygget vil ikke bli åpnet ennå, sier turisten til The Telegraph.

Ble aldri ferdig

Byggearbeidene startet i 1987 og sto på for fullt fram til 1992, da det ble bråstopp som følge av pengemangel. Det er usikkert nøyaktig hvor mye penger som har gått med i dragsuget, men Telegraph viser til anslag på rundt 470 millioner pund - tilsvarende 4,9 milliarder kroner. Det tilsvarer i så fall to prosent av Nord-Koreas bruttonasjonalprodukt da byggingen ble påbegynt.

Hotellet skulle være et symbol på den påståtte økonomiske framgangen i diktaturet, og var sett på som et motsvar til det 226 meter høye Westin Stamford Hotel i Singapore, som ble ferdigstilt av et sørkoreansk selskap året før.

Inntil nylig har svært få kjent til hvordan det ser ut på innsida av den etter hvert skinnende glassfasaden. Men i 2012 dukket det opp dukket opp bilder som avslørte innholdet.

Da viste det seg at hotellet levde opp til de noe dystre tilnavnene.

Bildene, som var tatt av Beijing-baserte Koryo Tours, viste en stor, naken betong-lobby uten møbler eller noen form for utsmykning.

Ville ta over driften

FAMILIE SPLITTET: Det oppstår et emosjonelt øyeblikk når datteren får se morens ansikt for første gang på seks år. Familien er adskilt av den strenge grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Video: CNN Vis mer

Samme år gikk også den tyske hotellkjeden Kempinski høyt ut og sa at de ville overta driften av hotellet, sammen med kinesiske Beijing Travel Group. Det ble den gang snakket om en mulig åpning i juli eller august 2013, men det ble imidlertid med ryktene.

Noen år tidligere, i 2008, kom også meldingene om at byggearbeidene hadde kommet igang igjen, etter en pause på 16 år da det ikke var penger å bygge for.

Men den kanskje mest omtalte nyheten kom i desember i fjor, da kornete TV-bilder viste silhuetten av bygget som var mørklagt. Nesten, mørklagt. For mot toppen av bygget kunne man skimte lyset fra to rom. Og et par etasjer lenger opp lyste det i ett annet. Enda høyere opp blinket det som skal være et varslingslys for fly.

Det førte, ifølge NK News, til rykter om at dette kunne bety at det på nytt jobbes i det tomme hotellet. Avisa skriver at lyset kan stå på grunnet et besøk av en egyptisk direktør for et selskap som tidligere har utført arbeid på bygget, i 2011.

- Overrasket

Direktøren skal være Naguib Sawaris, som leder Orascom. I 2011 utførte gruppa etterarbeid på det 330 meter høye bygget; deriblant glassplater og en telefonmast, ifølge NK News.

Til sammenligning er Norges (nest) høyeste bygg - Radisson Blu-hotellet i Oslo - 117 meter.

- Jeg er veldig overrasket over å se lysene i toppen av Ryungyong. Kanskje Orascom har gjort mer der enn å bare gi bygget nye ruter. Det er interessant at de har skaffet et varslingslys for fly - om ikke ganske gåtefullt, sa Nord-Korea-analytiker Peter Ward den gang.

Naguib Sawaris, direktøren fra Orascom, har vært i Nord-Korea før. Ifølge Wall Street Journal drakk han te med den nå avdøde diktatoren Kim Jung-il for noen år siden. Sawaris skal ha sikret seg en avtale om å bygge ut det første mobilnettet i landet som nå styres av den omstridte diktatoren Kim Jung-un.

MISSILSKYTING: Kim Jong-un og Nord Korea er offensive og aggressive om dagen, og i følge forfatter og Dagbladet-journalist Sun Heidi Sæbø bør trusselen tas på alvor. Vis mer