Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter 38 år forsvant taket med et brak

- Har aldri opplevd maken til uvær. Og mandag kommer skadestrømmen.

 ALDRI OPPLEVD MAKEN:  Snekkere i gang søndag ettermiddag med å tette igjen taket som ble revet av i ekstremvinden lørdag ettermiddag fra taket til Vigdis og Johan Albert Johnsen i Laupstad i Lofoten. De ble evakuert til sønnen i Svolvær. Foto: Viviann Sødahl
ALDRI OPPLEVD MAKEN: Snekkere i gang søndag ettermiddag med å tette igjen taket som ble revet av i ekstremvinden lørdag ettermiddag fra taket til Vigdis og Johan Albert Johnsen i Laupstad i Lofoten. De ble evakuert til sønnen i Svolvær. Foto: Viviann Sødahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dere skal være glade for at dere ikke har opplevd noe sånt. Halve taket på huset vårt ble flerret av med et brak ved 13.30-tida i går. Uværet sto rett ned på himlinga over stua, og det har ikke vært en plankebit å se til restene av taket, sier Vigdis Johansen (61) fra Laupstad i Lofoten døgnet etter at ekstremværet Ole feide over hjemstedet.

Lofoten ser ut til å ha blitt hardest rammet langs kysten, og Laupstad med sine om lag 300 innbyggere er ikke noe unntak.

Med alle gode makters hjelp og med veldig tydelige befalinger til folk om å holde seg inne, er det ikke meldt om at mennesker er skadd i de ekstreme vindkastene.

Evakuert
Men Vigdis Johansen og mannen John Albert Johansen (67) ble evakuert og har søkt tilflukt hos sønnen og venner i Svolvær 20 kilometer unna, mens snekkere har jobbet hele søndag med å tette taket midlertidig.

Samtidig med at taket forsvant, ble også strømmen borte. Og da er gode råd dyre uten vedovn og bare varmepumpe og elektriske ovner.

 PÅ HALV TOLV:  En garasje i Laupstad lørdag - like før den klappet helt sammen. Foto: Viviann Laupstad.
PÅ HALV TOLV: En garasje i Laupstad lørdag - like før den klappet helt sammen. Foto: Viviann Laupstad. Vis mer

- Jeg har bodd i Laupstad hele mitt livet, og vi bygde huset for 38 år siden. Jeg har aldri opplevd vindkast som i går. Det var visst noen i nabolaget som målte 46 sekundmeter, og det er langt over orkan, sier Vigdis Johansen til Dagbladet.

Snekkerne har sagt at hun og mannen nå kan bo i en del av huset, og de håper å komme tilbake søndag kveld hvis det er i orden igjen med strømmen. 

Ellers har de tilbud om en ny natt i Svolvær.

- Ser ikke ut
I går fortalte en annen Laupstad-boer, Viviann Sødahl, at hun og familien søkte søkte tildbud etter at takstein fra naboens garasje suste inn i stua deres så glassbiter suste - før hele garasjen klappet sammen under et voldsomt lufttrykk.

Da var allerede deres egen veranda blåst ned, og hun  fryktet for taket med lydene de hørte mens de satt i kjelleren.

- Taket holdt, men det ser ikke ut verken hos oss selv eller i nabolaget, sier hun til Dagbladet søndag ettermiddag.

Allerede søndag begynte det å komme meldinger om til dels store materielle skader etter ekstremværet Oles herjinger. Men den strie strømmen av skademeldinger kommer nok først til uka.

Skadestrøm mandag
- Det kommer nok ikke til å bli så stor pågang til forsikringsselskapene før mandag. Det er i dagene framover folk får sett på de materielle skadene.

- Både strøm og mobildekningen har jo dessuten vært borte mange steder, så det er for tidlig å si noe sikkert om skadeomfanget, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til NTB.

Likevel har det allerede kommet inn meldinger om til dels store skader på noen hus og bygninger, først og fremst i Lofoten og Vesterålen. Hele hustak er borte på enkelte hus. Fjøs og naust har fått skader, og hele vegger på noen bygninger er borte, garasjer og uthus har også merket vindens herjinger.

Dessuten har en rekke båter og bryggeanlegg blitt skadd av de store bølgene og uværet som har feid inn over landsdelen, ifølge Finans Norge.

- Men ellers er det mye takplater og takstein som er blåst av, slik vi så med Nina som nylig herjet lenger sør, sier Neverdal.

Finans Norge administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper som selger brannforsikring i Norge er medlemmer.