Etter 400 år annullerer Island en av verdens rareste og mest blodtørstige lover

Kunne drepes i dette distriktet.

400: I slutten av april ble en av verdens merkeligste lover annullert i stillhet på Island. Myndighetene i Vestfjord-distriktet norvest på øynasjonen trakk tilbake det 400 år gamle dekretet som gjorde det lovlig å drepe alle baskere man kom over. Foto: NTB Scanpix
400: I slutten av april ble en av verdens merkeligste lover annullert i stillhet på Island. Myndighetene i Vestfjord-distriktet norvest på øynasjonen trakk tilbake det 400 år gamle dekretet som gjorde det lovlig å drepe alle baskere man kom over. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I slutten av april ble en av verdens merkeligste lover annullert i stillhet på Island. Myndighetene i Vestfjord-distriktet norvest på øynasjonen trakk tilbake det 400 år gamle dekretet som gjorde det lovlig å drepe alle baskere man kom over. Det forteller den islandske avisa mbl.is.

Grunnen til det gamle hatet stammer fra en voldsom episode som fant sted i 1615 da misforståelser og mistanker mellom lokalbefolkningen og en gruppe skipbrudne hvalfiskere, fra det som nå er Baskerland, kulminerte med at 32 baskere ble drept.

Dekretet ble den gang innført av distriktets blodtørstige magistrat. Siden har det naturligvis blitt innført nye lover, og Washington Post understreker at det er lenge siden baskerne sto i fare for en plutselig og voldelig død. Selv på Island.

- Avgjørelsen om å gå vekk fra dekretet var mer symbolsk enn noe annet. Det er klart at vi har andre love, og i disse dager er det forbudt å drepe folk. Det gjelder naturligvis også baskere, sa fylkesmann Jonas Gudmundsson ifølge The Guardian.

Han fortalte også at episoden var en av nasjonens verste massakre noen gang, og ikke overraskende er det noe som får mye plass i historien til et land med bare 300 000 innbyggere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer